Pages

Sabtu, Ogos 30, 2014

KERJAYA DAN KELUARGA

Assalamualaikum w.b.h
Its been a while since last post.. Aku rasa dh lebih setahun aku x buat entry baru.. Blog ni pn bukan setakat dh bersawang.. Segala jenis makhluk pun dh ikut menumpang sekaki dua aku rasa.. hahaha..
Okeit.. Aku dh Officially grade from UiTM Puncak Alam.. Next entry kalau aku rajin aku share gambar grade aku yg vogi the vass tuhh.. keh9.. xde voguenye aihh.. Haha.. And aku dah 3 kali tukar kerja.. Jadinya kerja yang aku buat sekarang adalah kerja yang ke3..
Story about my first work.. Kenapa aku berhenti? Not berhenti actually.. Tapi.. I was been fired.. Yes FIRED.. Mcm dialog dlm crite tu “You’re FIRED!” hahaha.. tapi aku idokle kena jerkah cenggitu.. Boss pm kt inbox FB.. hahaha.. YES.. You read it correctly.. PM KAT INBOX FB.. kih9.. Actually kerja aku yg ini are without legal contract.. Position? Online Personnel Affairs.. Nature work aku in simple word kena Jual novel company secara online.. Yeap Sales.. Aku kena buat promotion kat Page rasmi company,amek order online, update aktiviti company n blab la bla.. Everything are online.. And plg best I’m working at home.. Heeee.. Best kan? Bunyi macam best je.. Tapi hakikatnya seindah cerita.. Aku dpt kerja ni sbb kenal dgn seorang penulis.. Company ni dia punya and masih tersangatlah infant.. Baru nk merangkak.. Aku diambil kerja pun through inbox.. dia tny aku nk kerja dgn dia x? kerja senang dia kta.. gaji dia bagi RM1500.. Dan aku pun terpesonalah dengan gaji segitu dan kerjanya sgt mudah.. Jaga page company je.. Sapa tak nak weii?? Without any legal contract aku pun kerjala bermula 2 Januari.. Promote bla bla bla.. in the mean time.. So much problem came up smpai aku dipecat dgn sbb x mampu bayar gaji.. aku x mau crite details cz ini melibatkan periuk nasi org jugak.. Cuma aku nk nasihat.. utk mereka yang masih merangkak dlm perniagaan pastikan sebelum nak meniaga duit pusing utk modal korang cukup.. Jangan boros or hambur2 wet korang sesuka hati mcm korang punya perniagaan tu untung juta2.. Jangan sombong or kekwat or bongkak.. Make sure korang mampu penuhi kehendak pelanggan dan pastikan jugak apa yg korang janji tu mampu korang penuhi.. Jangan bagi janji bulan dan bintang segala galaksi bima sakti korang janji but end up with nothing.. Jangan gelojoh.. Nk sgt kejar untung kejar contract kejar tender tapi hakikatnya ape yang korang tawarkan tu tak termampu ditanggung kosnya.. And please.. Kalau staff korang tu tak sampai 10 ketul.. Ajakla depa bincang ape2 yg berkaitan dgn masa depan company.. Jgn sesekali pandang rendah pada staff korang.. Sapa tau kot staff korang tu sebenarnye pemegang Ijazah pengalaman plg berharga.. Ade ilmu perniagaan ke ape ke.. Jgn malu nk mintak.. Jgn sbb korang korang boss,korang x mau tny staff or anggap staff korang bodoh mcm korang jugak.. Seriously.. Ini pengalaman aku.. Bila atasan x mau dgr yg bawah.. Always feel yg dia betul.. Staff takkan rasa seronok nk kerja.. lama2 staff bengang n cabut.. Ini pengalaman kerja aku yg pertama.. Which is aku rasa bnyk bagi pengajaran pada aku.. Jangan terlalu percaya pd org yg suka ckp benda2 baik n manis sbb hati dia kita tak x tau.. Sesilap lg busuk dari bangkai..

Kerja ke2.. Aku kerja kilang biskut.. Yeahh.. KILANG BISKUT.. With basic salary Cuma RM900.. Aku tak memilih kerja.. yang penting ade kerja n ade duit.. Mula2 kerja dah rasa tak seronok dah.. Sbb bila ada manusia yang x faham or x hormat org lain.. Aku bengang.. Tapi tahanla sbb makcik2 kat situ bnyk nasihat aku.. Diorg kta ikutkan saje.. 2 bulan setengah jela aku tahan.. Kemuncak kemarahan.. Bila s ekor cina lahanat tu which is jawatan dia Cuma QC.. bukan leader,bukan supervisor.. Mula masuk campur soal solat.. Bagi masa utk solat Cuma 5 minit.. Lama sikit pn dah tny.. ayt biasa dia “lamanya.. buat apa lama2..” x pun gini “eh lamanya pergi.. jap saya nk pergi check..” Oh tersgtla bangangnye aku rasa.. Carik kerja lain n kebetulan kawan aku ckp tmpt dia ade kosong n aku pun pergila mencuba naseb interview.. Bukan interview sgt pun sbb boss dia mcm x fhm sgt ckp Melayu yg betul.. hahaha.. DAPAT!!! Alhamdulillah.. aku mintak notis 2 minggu.. lps tu baru mula..
Here I’m now.. Kerani Am with basic RM1000.. tapi ade elaun lainla.. kedatangan RM250.. kira okela kan.. And aku ulang alek Sibol-Skudai.. Ada jugak merancang nak dok rumah sewa.. but…
KELUARGA
Itu keutamaan aku sekarang.. Well,sejak Abah tak ade aku kena banyak berfikir sblm buat sesuatu.. Antaranya itulah.. Rumah sewa.. Aku fikir kalau aku duduk rumah sewa,mama akan tinggal sorang.. Yes akak aku ada.. tapi.. Dia kerja kilang.. Kerja shift.. Seminggu siang seminggu malam.. Kalau time dia kerja siang tak apela.. My mom should be okey.. Tapi time dia kerja malam…… Memangla Ibu ckp dia oke tinggal sensorg.. But me.. Aku takkan oke bila fikir yang Ibu sensorg kt rumah.. It’s a BIG NO for me.. Jadinya aku ambil keputusan utk ulang alek jela.. Sibol-Skudai is not that far kot.. One hour driving sampai.. Memangla costing sikit.. Tapi x apela yg penting hati aku x adela gedebak gedebuk ari2 fikir Ibu kat rumah.. Antara kerjaya dan keluarga aku pentingkan kedua-duanya.. Jadi pada aku this thing is not a problem..
Well.. My journey masih panjang.. Aku pun tak nakla kerja kerani ni sampai ke tua.. Ini utk carik pengalaman.. 2 ke 3 thn kerja perlahan-lahan aku akan carik kerja lain.. In the mean time aku nk kumpul duit juga.. Nk bukak bisnes sndri.. Sbb aku fikir.. Takkan nk kerja makan gaji smpai ke tua jugak.. Kalau nk meniaga smbil kerja makan gaji pun oke jugak.. Tapi kalau mcm tu nanti masa dgn keluarga kurang pulak.. Jdnye,kerja n kumpul duit.. Ckup duit utk modal.. Ade modal pusing.. Bukak bisnes.. Blaja pelan2 tentang dunia perniagaan.. lg pn x seronok sebenarnye keje bawah org ni.. tp yelah kan.. sementara ni.. jist go with the flowlah..
Oke.. itu serba sedikit psl life aku skrg.. will update again bila free.. heee.. till next time.. babaii.. Wassalam...