Pages

Jumaat, Disember 27, 2013

Semua Pun Nak Naik!:A Story


Assalamualaikum.

Sekejap.. bagi aku kemas rumah dulu yehh.. ==============è

Pungpangkelentangkelentungfuhhphewwwkecepekpedepekadehhplingplang……….

Okeh.. Sorry long time menyepi.. Bukan x ada masa,bukan jugak busy.. hehe.. Kemalasan melanda diri.. Last update is regarding kekecewaan terhadap teman serumah.. I guess so.. Well, dh settle wlaupun aku yang kena mengadap muka kelat sang tuan rumah dan memulangkan kunci yang aku duplicate guna duit sendiri tanpa meminta bayaran semula lantaran rasa bersalah sbb ada harta benda dalam rumah tu yang telah dijahanamkan.. Oh.. Okey,forget it.. What past is past..

New entry.. Just a current issues.. Lately ni aku tgk kt FB ramai yang mengamuk gara2 kenaikan harga itu dan ini.. Yeap, marah itu wajar tp x perlu sampai meroyan.. Rasionalkan diri anda.. Aku nak ajak korang berfikir dan aku jugak nak bercerita..

Mama.. Dia langsung x melenting or marah2 mcm sesetgh org yg smpai memaki hamun,mencarut n etc.. Bila ada sebarang rungutan or even bila dia tgk Bersamamu.. Dia akn kata “Allah.. Aku dulu lg susah dr korang ni.. apela x reti bersyukur..” And the story begin..

My Family..  Nk kata kami tak terkesan langsung dgn kenaikan harga barang tu takla.. Adala jugak a few things yg kami rasa dh mula mahal.. but still it is affordable for us.. Kaya? X.. kami sederhana.. Mungkin sbb kami dh terbiasa susah.. Ya,family aku dulu susah.. Abah sekolah smpai darjah 3 sbb nk bg peluang kt adik2 dia yg lain sekolah.. Ibu plak sekolah setakat SRP je.. With that kind of education level what kind of job they can do? Abah bawak bas mini dan ibu pulak kerja dkt kilang batu bata dekat pontian (depa dulu duduk pekan nanas pontian tu lps kawen.).. Masa tu mmg susah sgt.. Masuk Felda bukan terus senang.. Hasil sawit Felda 30 thn lps Cuma RM8.. But back then RM8 tu dh ckup besar.. mcm2 boleh beli.. Aku lahir masa Abah mula bawak lori Minyak sawit,yg tangki dia warna kuning tu.. Masa sekolah aku x merasa baju baru,pakai baju akak2 aku yg depa dh x muat kecuali masa naik darjah 5 sbb masa tu aku dpt jadi pengawas,jdnye kena beli baju baru,itupn kain jns murah.. Jam tu selain bawak lori,abah ada jugak bukak kolam ikan atas tanah Felda yg kosong tu.. Ikan air tawar.. Talapia, patin, lampam, jelawat..

Dari situ Abah kumpul duit sikit2,abah berhenti bawak lori tangki,abah beli lori 3 tan hat kecik tu.. Tp lori tu buruk sgt.. Aku ingt lg,mmg dh tahap timbang kati dh lori tu.. Warna kuning no. flat JM 2888,pintu kirikanan xde,mujur jugak bumbungnya ada.. Abah bawak lori tu angkat buah sawit sambil uruskan kolam.. But then,ada org tak puas hati mungkin.. Menuntut tanak tapak kolam yg abah guna tu.. Dia kta tu tanah dia.. Abah malas nk gaduh bising2 abah bg je balek tanah tu.. N kami kehilangan modal pusingan dlm jumlah yg agk bnyk.. Duit simpanan abes diguna utk bayar balek duit benih ikan n mknn ikan yg belum langsai.. Abah teruskan kerja dalam kesempitan tu,angkat buah sawit org, kumpul duit.. After 3 years berada dalam kegelapan,rumah pernah kena potong elektrik sebab kami x bayar,lesen tv pun pernah kena tahan sbb x mampu nk bayar (dulu tv pakai lesen,x caya p tny tok nenek hangpa).. Rasanya masa tu boleh digelar Zaman Renaissance utk family aku.. Abah pakai moto kapcai je masa tu,moto Honda bulat 70CC.. moto tu skrg kalo modified cecantik n jual balek,harga dia RM4000.. Hahaha.. 

Abah dapat kumpul duit utk buat loan pertama beli lori 3 tan yg baru masa aku darjah 3.. Lori Mazda.. Dan lps tu rezeki kami jadi murah.. Mungkin sbb abah ikhlas buat kerja dgn niat nak tolong org.. Abah angkat buah sawit org,anta kt kilang sawit luar,sewa abah amek x bnyk pun sbb abah tau masa tu semua org tgh susah.. masa tu rm18 utk 1 tan.. Murah,sbb tu ramai yg mintak abah jualkan sawit diorg.. Lps 1,1 abah tambah lori sampai jadi 10 biji lori 3 tan.. masa tu aku dh tingkatan 3.. Nasib kami berubah secara perlahan-lahan.. Dr susah menjadi senang.. Tp utk melupakan kesusahan lalu itu x mungkin.. Segalanya masih kemas dalam ingatan..

Tapi aku pelik bila ada yg merungut gaji RM1000 skrg tak boleh hidup.. Lps tu marahkan kerajaan (kalau korang nk ckp aku macai, silakan) bla,bla,bla.. Segalanya kerajaan yang salah.. Cuba korang refleksi diri.. Apa yg korang buat dgn duit seribu tu? Hidup ikut kemampuan itu prinsip yg abah terapkan dalam diri kitorg.. Jgn pernah lupa diri bila ada duit.. Hasil didikan itu aku boleh hidup di KL dgn duit hnya RM500-600 yang ibu masukkan setiap bulan.. PTPTN? X pyh ckpla,awal2 sem dh abes buat bayar sewa rumah,beli itu,beli ini.. Aku praktikal di MPAJ,duduk dekat Keramat Hujung.. everyday travel naek kereta,ulang alek pulak ke puncak alam,redah jamm kt jalan ampang.. print itu print ini dgn duit rm500 tu.. kdg2 siap boleh simpan lg rm 10-20.. walaupn x bnyk,tp mesti kna ada simpan sikit,jgn abes terus duit tu.. itu yg mama ajar..

Apa yg aku lihat,ramai manusia yg mengamalkan konsep biar papa asal bergaya.. beli baju branded,henfon mahal,beli tu beli ni.. Bila gaji, shopping x ingt diri.. Kata gaji tak cukup nk buat itu nk buat ini, tp bila ada YES,dia dulu yg meluru? Apa tu?

Aku ada kawan.. Dia kta family dia orang susah.. And dia kalau boleh tak nak susahkan ayah dia.. Tapi.. Bila PTPTN masuk.. dia dulu yg meluru ajak pegi sanasini,smpai sanggup beli pkaian dalam yg harganya RM50 sekeping.. Can you imagine that? X nk susahkan ayah dia tp sanggup beli sekeping tu RM50 sedangkan RM50 tu dia boleh buat duit mkn dia selama seminggu or 2 minggu.. Ujung bln awal sem,muka dh kelat semacam.. sbb apa,sbb duit dh tggl ujung.. masa tula baru mula nk bercatu,itu catu,ini catu smpai susahkan kwn serumah yg laen..Wajar ke??

Ramai yg marah bila kerajaan  ambil pekerja asing,ktanya kerajaan menganaktirikan rakyat sendiri.. Hmm.. Aku nk tny,korg  belajar tinggi2 smpai degree,master,phd korang nk ke kerja jadi buruh binaan,jd tukang cuci lap cermin cuci tandas?? Budak yg lulusan SPM je pn depa x mau kerja buruh kasar tu.. Abes tu sapa yg nak naikkan bangunan tu?? Sapa yg nk p cuci tandas2 yg korang dh busukkan tu? Sedar diri sikit.. Kalau diorg tak ada,korang x dpt duduk dalam bangunan beraircond tau,korang guna tandas yg bau mcm bangkai.. Korang marah kta gaji depa lebih bnyk dr korang.. Tu sbb diorg sedar diri depa rajin kerja.. Diorg ada tanggungjawab kt kg.. ada mulut nk disuap.. Kena maki kena apa tadah telinga buat kerja,ujung bulan gaji masyukkk… korang? Duduk kt depan PC bos lalu pura buat kerja,bos x ada jadi keyboard warrior.. pungpangpungpang dlm FB merungut je gheja.. Gaji tak berkat sbb mkn gaji buta.. reti? Depa gaji RM1600,RM1000 tau anta kg.. Idup dgn rm600.. sihat ja depa.. perut buncit lagi.. Dulu msa aku kerja kt Venture,aku sempat interview sorg mamat Nepal.. Aku tny dia anta duit kt family dia sebln bape? Dia kta RM900.. Gaji depa maksimum kt situ RM1200.. Korang bygkn RM900 anta kt Nepal,and dia Cuma pegang RM300.. Ari2 dia mkn nasi dgn kari kacang dal.. Korang sanggup? Makan nasi dgn ikan goreng pn korang bnyk bunyik.. Nmpk tak betapa tak bersyukurnya kita manusia ni.. Bila diberi ujian sikit je pun,dh merungut smpai nk guling2 kt jln raya..

Aku cuma cakap apa yg aku rasa.. itu pn sbb aku rasa terlalu ramai manusia yg bila diberi sedikit ujian x mahu muhasabah diri.. sebaliknya sibuk menuding jari mencari kesalahan orang lain.. Aku tak kta tindakan kerajaan menaikkan segalanya itu betul.. yeapp kerajaan perlu mendengar keluhan rakyat,  tetapi x perlu sampai memaki.. Fahami dlu isu yg sebenarnya.. Marah sbb harga brg naik? Sejak 56 thn yg lalu,pernah ke harga barang yg turun atau x naik2? Dulu rm0.05 boleh dpt ais kepal yg tak abes mkn,skrg rm0.05 tu Cuma dpt gula2 sebijik.. Nmpk x?

Well,ini Cuma pendapat aku.. my 2 cents.. X semestinya korg perlu setuju.. Aku cuma nk ajak korang berfikir.. Sejak dulu org Melayu dh dimuakan dgn subsidi.. Pelbagai subsidi smpai Melayu jadi malas.. Hanya tahu bergantung harap pd kerajaan,tiada inisiatif utk memajukan diri.. Selesa berada dalam ruang lingkup yang tersendiri.. bila subsidi ditarik menjerit meraung tntg hak,tntg duit rakyat n etc.. Mulala menuduh itu dan ini,menuding jari ke sanasini tanpa menyedari 3 jari lagi menuding ke arah diri sndri.. Fikirla.. Siapa yang berada dalam tangga teratas 10 jutawan Malaysia? Bukan org Melayu yang pastinya.. Knp?? Sbb mereka sedar mereka bukan bumiputera dan tidak punya keistimewaan.. Mereka perlu berusaha sndri utk mendapat kekayaan dan itu yg mereka lakukan.. Org Melayu? Berapa org Melayu yg tersenarai dlm 10 jutawan Malaysia? Fikirlah.. Aku belajar dari kesusahan masa lampau yang menjadikan siapa aku hari ni.. Kami tak kaya,tetapi kami bersederhana.. Wassalam.. =)

Jumaat, April 19, 2013

Terkilan...



Assalamualaikum..

Halluuuuuuuu!!!
Hai guys! Long time no update.. No blogwalking.. No stalking2.. Ngaaaaa… X busy,tp penat.. Penat sbb aku dh mula intership since 4 Mac ari tu.. Whoa!!! Berkurun x hapdate.. Sawang,habuk,segala hutan unggas dh ada dh ni..
Syuhhh,syuhhh… Huhuhu..

Tibe2 terpanggil utk update ari ni.. Sbb? Ada seorg kwn naik status di FB psl dia x puas ati psl housemate dia yg kaki sepah.. And aku admit itu aku.. Hahaha.. sbb apa aku admit sbb aku memang kaki sepah kt rumah tu.. Lalalalalalalala…. Tapiiii… tapiiiiii….. aku sepah kt tmpt aku je oke.. kt tmpt org laen aku x kacau pun..

Maybe,sbb tu ruang tamu.. tu yg dia bising kot.. The truth is.. Dr awl cari umah sewa lg aku dh ckp aku nk bilik yg aku duduk sorg.. sbb aku mmg suka sepahkan brg n susah nk kemas balek.. Aku dh ckp awl2 dlu.. but at the end, aku dpt bilik tgh yg memang sempit gila.. Kena kongsi pulak dgn Ika.. Fine.. aku ngalah sbb brg kitorg masing2 bnyk.. Kalau letak kt luar lg bersepah.. Aku tido luar.. dgn brg2 akula.. beg baju je letak dlm bilik.. Itu pun bila ika bentang toto dia dh memang x muat utk aku.. Jdnya,memangla aku tido luar.. Hall tu dh mcm bilik akula kan.. besepah mcm ape je.. Sbb aku buat keje,salen baju,tido semua kt situ.. Memang kt situ je sepahnya.. x smpai kwsn laen pun..

Aku dh warning awal2 kot.. AKU MEMANG KAKI SEPAH.. SO,terimala.. Sapa suruh tak nak bg aku bilik sorg.. Dia jugak nk bilik sorg.. Dulu kemain lg ckp sapa nk bilik sorg kena bayar lebih.. End up with dia duduk bilik sorg  tp bayar sewa sama jugak.. Weii,xyah ckp psl byr sewa ngn aku.. Aku yang cari umah tu,aku yg dptkan umah tu n aku jugak bayar sewa.. Ko x pyh nk ngungkit ckp ko byr sewa.. Jgn sesekali! Sbb kalau aku x dpt rumah tu,ko ingt ko kt mana skrg? Ntah2 tido kt surau mcm aku ckp dlu.. Seriously aku marah.. Aku x suka mengungkit.. Aku xkn ungkit apa yg aku buat.. tp sbb ko ungkit ko byr sewa bagai,aku pun nk jugakla ungkit.. Rumah tu aku yg carik!!!! BEAR THAT!!

Ya,aku kaki sepah.. aku x suruh pun ko kemas brg aku.. Nk saket mata ko punya psl.. Selama ni,bila dapur tu berselerak,ulat penuh kt dapur,sinki kotor,tersumbat bagai ko tgk je, aku jugak yg bersihkan.. Ko x bangun tido lg,aku dh kemas dapur dh.. Sampah 2,3  hari x buang smpai dh berbau mcm bau bangkai.. Aku x ckp ape pun kan.. Sindir2 pun x ada.. Ko hempas pintu kuat2 berdentum dentam bunyik kt rumah tu.. Tombol pintu rumah rosak,smpai pintu x boleh tutup dh tgh2 mlm sapa yg bersengkang mata cari org betulkan.. Ika tau.. Bkn ko.. Sapa yg pergi beli tombol n panggil org lg nk pasang tombol tu? Yg penting bkn ko.. Apa yg ko buat? dh tau pintu rumah tu rosak,x boleh tutup,ko biarkan pintu tu tebukak.. Lps tu ko masuk bilik,tido.. Sepatah haram x bagitau pintu tu rosak.. Wajar ke tu?? Fikir skit.. Org tny sng je ko ckp,pintu x boleh tutup.. Mcm tu je.. X risau ape,terus masuk bilik,tido.. Seriously, aku rasa ko lg teruk dr aku.. Ya,ko pembersih.. Tp sikap tanggungjwb ko??? TOTALLY FAILED!!

Sorry aku ungkit semua.. Sbb aku x pernah update ape2 salah ko kt FB.. semua yg aku x puas ati aku diam n tgk je.. X ckp ape2 pun.. Tp bila ko naik status mcm tu,aku terkilan.. Terkilan sgt.. Rasa mcm sia2 je aku diam slama ni.. Tp xpela,kalau ko pilih jln tu.. Aku terima.. Malas nk gaduh.. Malas nk betekak.. dah besar kann..  Teruskanla apa yg ko buat tu.. One thing aku nk ckp.. ko ni.. Semut seberang laut ko nmpk,tp gajah dpn mata ko buta.. Sekian.. Wassalam…

Isnin, Januari 28, 2013

Semester 5====>END!

Assalamualaikum..

Hallu!! Lama tak update.. Eh,lama ke?? Tak ingat bila last update.. Huhuhu.. What to say? Dah seminggu lebih aku balek JB.. I'm officially finish my final semester in campus!! Hahaha.. Next sem is my internship semester.. I'll do my intern at MPAJ.. Oh my! Takut sebenarnya.. huhuhu..

4/3 will be my intership day.. hek9.. Tgh tak ada mud nk mengarut ni.. Plus aku update guna fon.. sgt tak best.. Believe me.. Secanggeh mana pun fon korg,tp bila part update blog,lappy jugak yang best.. Walaupun Mr.Sky aku tu agak misteri sbb dia boleh tibe2 on sendiri.. Lappy tetap terbaik.. Aku ckp sbb aku sda pengalaman.. Aku update guna Note,tak best langsung.. Huhuhu..

Wassalam...

Jumaat, Januari 18, 2013

Ria Qistina dan Acepack..

Assalamualaikum..

Berkurun tak update.. Tgh final exam for semester 5.. So,sgt busy!

Update ni cuma bertujuan untuk menjawab soalan 2 org tukang komen yg komen dkt entry aku which is aku x ingt yg mana.. Soryyy!! Ngeeee...

 Okey,first pasala novel Ria Qistina yg dh 3 kali aku beli.. Ehem! Dia tny mcm mana aku boleh beli sampai bnyk kali.. Jwpnnya.. Sbb minat and novel tu sgt menarik.. Tu je.. AKu ada 1 perangai yg agaka pelik pada org lain tp biasa bagi aku.. Aku beli balek novel yang aku dah beli kalau novel tu hilang.. ASAP! Yeap.. Aku akan beli balek.. Sama kesnya dgn novel Ria Qistina tu.. Aku beli 3 kali sbb 2 kali beli 2 kali jugak hilang sbb ada manusia yg buat novel tu mcm harta sendiri.. Hehehe.. Am I answering ur question? If not just let me know.. =)


Another one.. Ada yg tny aku psl interview aku dekat Acepack Venture tu.. Jwpnnya.. Ya aku di terima.. Tapi aku menolak.. Hahaha.. Sebab.. AKu rasa company tu cuma nk mempergunakan student utk jual software dia.. Knp aku ckp mcm tu?? Sbb dh terang lg nyata aku nak cari tempat practical untuk course Office system management which is in Admin or HR area.. But this company offering me a place in the marketing department.. Dia ckp kalau HR tu diorg boleh ajar sikit2 je.. Masa interview tu diorg dokla bercerita psl market strategy diorg,cara diorg rekruit pekerja mcm mana.. Plus,diorgumpan pakai duit.. Diorg ckp kalau aku boleh jual 1 software diorg,aku akan dapat RM2000 as a commission.. Di situ aku mula berfikir? Kalau dh x ada tempat dkt dep. Admin or HR x payahlah.. Tp diorg beria bercerita psl business diorg.. Which aku buat dgr x dgr je.. Huhuhu.. And you know what?? Diorg beria called Dr. Laila Coordinator Program aku utk btau yg diorg dh terima aku.. Mujurla Dr. Laila bg jwpn yg seakan-akan menolak.. tp diorg mcm insist jugak.. See?? Nampak x kt situ?? And then, SV aku pun ckp reject je.. So, aku x masukkan nama company tu dalam surat pilihan aku.. Am I answering your question?? If not just tell me..

Penattttt.. Wassalam...