Pages

Jumaat, Disember 14, 2012

===> Websites DONE!!

Assalamualaikum..

Haiii.... X ingt bila last update.. Sekarang ni ada masa free sikit.. Ingt tak last entry aku tgh develop web sites.. And yess, the websites is DONE!!!

 Phewww.. Lega!!!

Inilah hasilnya.. Ngeee.. Not up to expectations actually.. But, itu je yg aku mampu buat dalam masa yang singkat.. Seriously its really time constraints during I'm working on this web interface.. At least its functioning.. Semua button2 dia function.. Kira okela tu.. 

Heyy, its not easy to make it like this taukk.. Aku x copy past coding or template dr mana2.. Aku buat manually semuanya taukkk!! Huhuhu.. Agk  bangga di situ.. ^^, But its really stress out during on progress.. 

Dan hari ni.. Kami dh bentangkn di hadapan pensyarah web interface nehh.. X kesahla kalau lect x puji pun.. It my effort at least.. Akhirnya assignment yg plg azab dh siap.. Tinggal seminggu sebelum kitorg cuti study week n final exam bermula 3 Januari.. Wuhuuuu.. takot, sbb aku banyak main2 sem ni..

Oh,oh.. Ada 2 soalan dr blogger yg bertny psl interview aku dkt Acepack n another one is about the Ria Qistina nvl yg aku dh 3 kali beli.. Heeee.. Later aku akn jwb okehh.. Nk tido dah sbb esk nk pergi interview dkt SPN Selanogr utk another group project.. Heeeee... So, Wassalam..

Khamis, November 29, 2012

=====> Web On Progress~~~

Assalamulaikum..

Aku curik masa sekejap nehh.. 2 org member aku tgh busy dgn report proposal.. And aku pulak bermain-main dgn Dreamweaver 8.. Apa itu Dreamweaver?

Ini dia Dreamweaver..
Well,for general information utk siapa yang tak pernah guna or tak pernah tau.. Dreamweaver is a webpage developer.. Siapa yang tak tau coding HTML,boleh guna yg ini.. Ada jugak coding kt sini.. Tp di sebabkan aku tak x master bab2 coding ni,jadinye aku guna yg available jela.. Lagi senang kot.. 

Untuk apa ni? Well,to fulfill my course assessment of course.. Ini utk subjek Office System Development.. And yes aku kena develop a system.. Jgn tny senang kena susah.. Apa yg aku mampu cakap,korg akan menangis masa first time guna benda nehh.. Seriously menangis.. Dan bila korg nak upload webpage ni kat freehost,bukan setakat menangis.. Tapi meraung.. Masa sem 2 is first time aku guna Dreamweaver ni..  2 malam aku tak tido.. Pembentgn pun hancur.. huhuhu.. And last sem ni.. Again.. Aku kena guna benda ni.. Tp sbb dh pernah guna tak adala rasa nk menangis sgt.. Cuma, adala lupa-lupa tu.. Important utk korang berani utk godehgodeh benda ni and tanggung risiko utk kerja korg hilang or korang kena repeat buat benda yang sama.. Hahaha..

Eh,kenapa aku cerita psl kt korg eah??  Tak apelah,just utk pengetahuan korg kt luar sana psl course aku.. Mungkin org akan ingt alaa budak admin,apela sgt.. Take note, aku 'Bachelor Degree in Office System Management' it is not an easy course.. Kami kena develop sistem utk company guna.. Company guna taukk! Huhuhu.. Oke,itu je.. Bhahahahaha.. So,selamat mencuba utk sapa-sapa yang nak cuba Dreamweaver ni.. Wassalam..

Sabtu, November 24, 2012

Deep In There..

Assalamualaikum..

I was occupied lately.. Seriously.. Got 2 assignment need to be submit on the same date.. But me do nothing.. Don't even start yet..

Reason? I'm just feel disturbed lately.. Don't know why.. Aku rasa terganggu, rasa sedih.. Dan hari ni.. Disebabkan rasa terganggu tu, aku buat kerja gila.. I'm walking alone.. Aku pergi Setia City Mall sorang-sorang tengok wayang Breaking Dawn Part 2.. Not my intention actually.. Mula-mula ingat Badar akan temankan aku.. But since dia keluar pkul 3 pg smlm and subuh baru balek.. Aku tak nak kacau dia.. Jadinya aku keluarla sensorg dgn nekadnya.. My intention is one.. I'm just searching for some peace.. I need a space for my self.. Dan kerana gangguan tu jugak aku memandu sambil menangis dari SCM sampai dekat rumah.. Dan kerana gangguan tu jugak aku duduk bawah pancuran air selama hamper setengah jam dan menangis teresak-esak menghamburkan segala rasa yang terpendam..

Entah apa yang mengganggu.. Mungkin sebab dah terlalu banyak memendam rasa sendiri.. Mungkin jugak dah penat menahan hati.. Atau mungkin jugak terluka dengan banyak perkara.. Entahla terlalu banyak kemungkinan yang aku sendiri tak pasti yang mana satu punca utamanya.. Aku cuma nk menangis.. Nak melepaskan beban yang terasa semakin berat di bahu.. Terasa semakin sakit menghentak kepala.. Nak melepaskan rasa luka di hati..

Mungkin.. Mungkin aku boleh tampil ceria dan bahagia di hadapan orang.. Sentiasa ceria,sentiasa gembira.. Tak kira walau apa pun yang org perkata.. Dpt tau org mengata aku pun I still can smile.. Dpt tau org bercakap tentang benda yang aku tak buat pun aku masih mampu mengukir senyum.. Terkilan,terasa, aku akan tetap tersenyum.. Seolah-olah aku ini manusia berhati batu, tidk berperasaan.. But deep in there.. Allah sahaja yang tau.. The wound.. Was there.. Sakitnya, pedihnya.. Aku sendiri yang rasa, yang tanggung. .Aku x nak org tgk kerapuhan aku.. Aku tak nak org nampak diri aku yang lemah.. I'm just trying to be strong..

But sometimes I failed.. And today has proven that I'm not strong enough.. Sakit itu mencengkam dalam hati.. Memuntahkan segala rasa yang dah sekian lama aku simpan.. And today i've realised that there was so much pain deep there inside me.. And it kills me day by day..

I'm just a normal person.. I got my own feeling.. I'm hurt for some matters.. It just that I'm showing it.. But that was not the reason that people can hurt me more and more.. I'm trying to take care of people around me.. Jadi penyelamat or bak kta org Indon jadi Malaikat utk mereka.. Sentiasa ada bila mereka perlukan pertolongan.. Just say it.. I'm here at your command! No,aku bukan mengungkit.. It just that sometimes aku rasa sbb I'm here at your command tulah aku sering jadi mangsa.. Mangsa fitnah, mangsa umpatan, mangsa dengkikhianat org, dan mcm2 mangsa lagi..

I'm not saying I'm good.. No.. Sbb kadang-kadang bila aku jahat, I'm here at your command tu pun jadi tak ikhlas.. Menolong kerana kesian.. Sometimes it happen.. ^.^ Hey, I've said it.. I'm just a normal person.. Aku pun tau penat, tau letih.. Dan perlukan rehat.. Nak rasa full weekend mcm org lain tanpa gangguan.. It just that it was really hard to get the full weekend tu dalam erti kata sebenar sbb I'm here at your command tu pasti akan menanti every weekend.. And it was just like my weekend schedule.. Damn it!! tell me,manusia mana yang hati kering sgt tak akan marah kalau tiap2 weekend dia diganggu? Tunjuk kat aku.. Aku nak jumpa dia nak mintak tips... ;p Itu baru weekend.. Belum lagi weekdays yang sememangnya disaster dgn kuliahnya lagi.. Malam2 aku yang selalu terganggu dek suara anasir2 yang tidak di kehendaki.. It was really torturing me damn much.. And make it worst, I don't know how to overcome it..

Well, betul org kata.. Hati kita boleh jadi lega bila kita tulis apa yang kita nak luahkan.. I'm feeling better.. Much better I guess.. And guess what, aku menulis ni pun, air mata mencurah-curah atas Mr.Sky.. But I really feel much better right now.. Okeyla,aku dah penat menangis,dh penat menaip, tisu pun dh abes, idung aku pun dh perit.. I stop here.. Owh ye.. Kalau ada sapa-sapa yang rasa nk muntah hijau baca entry aku kali ni ( ada ke yg baca?)  aku minta maaf yehh.. Till next entry.. Daaaaa... Wassalam..


Isnin, Oktober 29, 2012

Kak Elee!!!!!!

Hachhccchhooo!! pffttt~~

Assalamualaikum..

Lama tak hapdate.. Habuk dah penuh sampai terbersin tuan rumah.. Only one reason.. Busy sesangat.. Ahaaa.. Alasan semata! Hehehe.. Seriously busy..

Me and my group dh start working on research paper.. Dh buat cantek punya tetibe SV tukar tajuk.. Huarrgghhh! Rasa nak meraung.. Tapi bila fikir ini semua utk kebaikan aku dan keluarga, aku turutkan jua.. Ecececehh.. This sem will be the most exhausted sem for us I guess.. So much work need to be done n sooo much assignment need to be finish.. Cuti raya haji plus cuti mid sem ni pun aku tak rasa cuti sbb assignment menimbun yg menanti.. Huhuhu..

Tetapi dalam meniti hari-hari yang busy.. Aku sempat melarikan diri.. Mencari ketenangan diri.. Menemui sang penulis novel yang aku minati.. Hahaha.. Aku jump Kak Elee Mardiana taukk!!!! Jumpa face to face dan dia peluk aku!! Sila jeles.. Hik9.. Tak caye?? Meh sini aku tunjuk gambar sebagai bukti..

Haaaa... Percaya tak?

Ini gambar live wokehh.. Aku tak ada masa nk crop2,photoshop bagai sbb aku x ada photoshop.. Aku ada photoscape yg aku baru belajar nk guna and Windows Live Photo tu jehh.. Canggeh manggeh ni x ada.. Hue9.. Kalau tak percaya jugak, korang pergila tanya kt kak Elee sendiri betul ke tidak aku jumpa dia.. Hahaha.. Memang over kalau korg buat betul-betul.. pfffttt~~~

Well,well.. Kak Elee balek Malaysia 19 Oktober yg lps as dia ada Majlis Penyampaian Hadiah utk pemenang-pemenangnya.. Dekat Restoran Antan Batura, Taman Tasik Shah Alam.. First prize Galaxy Tab 7.0.. Meleleh air liur tgk org dpt Tab free.. Slurrrppp~~ Kesat-kesat tepi pipi,tepi bibir tuhh.. Haishh!! Haha.. Aku mengidam benda tu kot.. Tp tak berkemampuan kan.. Hue9.. Tgk and kagum jela yang mampu.. Aku tak menang.. Hahaha.. Sbb tu sagu hati pun tak dapat.. Tp jadi jugak tetamu jemputan sbb aku merengek-rengek kat Kak Elee nak join luncheon tu and angkut sekali bala tentera aku.. Okey,mmg aku muka tak malu.. Huhuhu..

Sgt excited masa nk jumpa tu and aku dah bayangkan macam2 a day before that.. But, as usual.. End up with aku jadi manusia paling pemalu dalam dunia at that time.. Ahaaaa.. Itula aku kan.. Berangan macam2 tp bila jumpa betul-betul memang terkelu.. Terkaku tak terkata.. Bila Kak Elee cakap dgn aku pun, aku asyik keje menyengih je.. Masa nak kenalkan diri pun, kalau tak si Nana tu yang suruh memang aku tak pergi kenalkan diri.. Silap-silap aku duduk kat meja tu keep low profile sampai balek.. Hahaha.. Seriously aku segan.. Plus takut sebenarnya.. Aku kan memang darah gemuruh dahsyat tahap petala kelapan.. Bila aku beranikan diri tegur (gegel lutut mak jemah!) Kak Elee ingat aku Widelia plaks (One of my FB frenz yg aku tak pernah jumpa,just minat yg sama tp jumpala masa majlis tu.).. Waduuu~~~ Lagila kecik aku rasa diri aku ni.. Dlm hati dh terfikir nk cabut dah.. Pedulikla perut lapar ke ape.. Sbb dh malu.. Hahaha.. Bila aku ckp nama aku barula Kak Elee kenal.. Naseb baek kenal,kalau tak memang aku cabut.. MALU weh!! hek9.. Kak Elee ckp dia ingt aku Widelia sbb muka aku mcm cina n mata sepet sikit.. Okey, mula2 aku rasa Kak Elee tipu sbb dia je yg ckp mcm tu.. Selama 22 thn aku hidup tak pernah pun ada org ckp mcm tu pada aku.. Hahaha.. Tak taula part mana yang ada cinanya tu.. Okey,abaikan.. Heee.. Excited nehh.. Tp aku langsung tak berkata-kata dgn kak Elee.. Just tengok dari jauh je.. Teringin jugak nak dtg dekat n nak berbual mcm diorg laen.. Teringin sangat.. Tp.. Huhuhu.. Jeles sgt tgk diorg boleh berborak-borak dgn kak Elee mcm jumpa kwn lama, amek gmbr bnyk2, dpt sign.. Seriously jeles.. But I know my problem.. I got critical communication problem especially bila jumpa org yg firstt time aku jumpa.. Aku cuma akan tgk dia dari jauh dan senyum bila tgk dia berbual dgn org lain.. That's all I can do!! Utk aku pergi pada dia dan berbual aku takkan buat sbb aku tak berani.. Sbb tu aku ckp aku ada masalah komunikasi yg kritikal.. Huhuhu.. Sampai ke sudahla aku cuma mengusha dari jauh.. Dpt ambik gmbr dgn kak Elee pun setakat 2 keping tu jela.. Sadis kan?? Tak apela.. Tak ada rezeki aku agknya.. Laen kali mungkin.. Lain kali yg entah bila.. Hahaha.. Beranganla ko Wan...

Esoknya.. Aku buat kerja gila, pergi JJ Bukit Tinggi lagi semata-mata nk dptkn sign Kak Elee.. Beli lagi nvl dia Encik Abangku Romantik tu semata-mata nk sign dia.. Dan aku buat muka tak malu merengek mintak Khaliq and Leha teman aku gi situ.. Melayang duit belanja diorg Papa John as upah teman aku pergi situ.. Gila tak aku?? Huhuhu.. Nk mintak sign je padahalnya.. Bila Khaliq and Leha suruh aku pergi kt Kak Elee berbual dgn beliau aku tak nak sbb aku segan.. Hahaha.. Aku cuma tgk dari jauh je.. AGAIN!!! Hahaha.. Stress Khaliq dgn Leha melayan aku.. Hehehe.. Sorry ye kawan-kawan..

Okeit, enough pasal novel.. Cerita psl ni boleh buat aku excited berkali-kali.. Hehehehe.. Aku ada ckp kt Ibu yg psl Kak Elee ckp muka aku mcm cina tu.. And guess what? Ibu ckp family aku memang ada mix babanyonya Melaka.. Which is my nenek sebelah abah or in other words mak abah,is babanyonya Melaka.. Sbb tu aku dpt muka chinese look ni.. Wahh!!! lg sekali aku excited!! Hahaha.. Kiranya muka aku ni mix Melayu Bugis and babanyonya Melaka laa.. Ahaaaa.. Sgt seronok bila tau psl nehh.. Hik9.. Aku dh penat menaip..

Esok, kami sekeluarga ada perbicaraan pembahagian harta pusaka dkt Mahkamah Tinggi Syariah Johor Bharu.. Sesiapa yg baca entry ni, doakan kami sekeluarga yehh.. Moga-moga Allah mempermudahkan urusan kami sekeluarga dan memberkati kita semua.. Amin..

MAY ALLAH BLESS ALL MUSLIM IN THE WORLD.. Wassalam.. =)



Khamis, Oktober 04, 2012

Tahun Akhir..

Assalamualaikum..

Hallu there!!! First of all.. So sorry for being quiet for a longgggggggg time.. Really sorry for that.. Facing some problem with my lappy that is Mr. Sky.. Ada a few application yg dia tak support or aku punya aplikasi tu yg sebenarnye dah out of date bak kate si Leha.. Aku tak taulah.. Di sebabkan masalah tu,ada beberapa movie termasuk semua lagu2 aku player x support dan itu sungguh mendatangkn kemarahan.. pfffttt~~~

Ada sapa2 bagi cadangan apa yg patut aku buat?

Well,well.. Lupakan sekejap psl Mr. Sky tuhh.. Hari ni 4 Oktober 2012.. Semalam 3 Oktober! Yeap.. I was officially 22 years old yesterday.. Thank you so much for the wishes friends n facebookers.. Really much appreciate that..

Ape yg berubah? Nothing much I guess.. Aku masih mcm ni.. Mungkin lebih tabah menghadapi hidup.. Lebih tabah menerima hakikat yang Abah dh tak ada walaupun sesekali kalah juga dgn air mata.. But life must go on.. And me,trying to control my life and make it better for the future..

Whoa!! Sgt helah bermadah..

Sem baru dh masuk minggu ke3.. This year is final year utk aku.. Semester 5 tahun ketiga a.k.a tahun akhir.. Maken sibuk,assignment maken bertimbun.. Sekarang ni pun aku tgh busy cari tempat utk buat practical sem 6 nanti.. Esk aku ada interview dgn company Acepack Venture Sdn. Bhd. which is an IT company.. Aku tak tau kt mana company ni.. Jadinye esk pepagi kena keluar memulakan misi mencari Menara Trend.. Huhuhu.. Hopefully aku dpt tmpt kt situ sbb elaun dia boleh tahanla.. Huhuhu.. Doakanlah kami dapat yehh.. Amin..

Just short update dulu yehh.. Ada x sapa2 yg ada software Realplayer yg latest punya?? Or tau mana2 link yg ada realplayer yg crack punya.. Heeee.. Tlg bgtau yehh.. Heeee..

Wassalam.. =)


Selasa, Ogos 21, 2012

My Family.. =)

Assalamualaikum..

Alhamdulillah hari ni dah masuk raya ke3.. Bumi Sibol di timpa hujan rahmat hari ni.. Well,raya tanpa Abah for the first time memang sgt terasa.. Sbb selalunya raya ke3 ni kitorg akn beraya di rumah adikberadik Abah dekat Pontian.. Tapi thn ni tggu diorg dtg jela.. Sbbnye,kami tak tau jalan rumah2 mereka.. Aku cuma setakat tahu kubur arwah Atuk belah Abah je.. Tu je,jln rumah pakcik2 n makcik2 sekalian aku x tau sbb diorg ni jns pindah2 randah.. 2 thn tmpt tu,thn ni tmpt laen n seterusnya.. Tu pasal aku yg ingatannya tak berapa nk kuat ni menjadi bertambah blurr..

Well,thn ni tahun first kitorg amek gambar keluarga.. mengambil pengajaran dari kepergian Abah.. Tak banyak gambar Abah yg ada dlm simpanan.. Kalau ada banyak pun,gambar passport dan itula yg aku simpan dan aku ada.. Setiap kali Abah amek gmbr passport mesti aku curik 1.. Sememangnye Abah bukan jenis org yg suka begambar dan itu turun dekat aku.. Wink*

So,starting from this year,aku akan amek gambar keluarga aku sebanyakbanyaknye.. And this is the introduction.. Jeng.. Jeng.. Jeng..

Ni kat rumah atok kt Labis.. 

This is my Abang.. ipar...

Ini family akk aku yg sulung.. Abg aku??
Thn ni dia beraya umah MIL dia.. jdnye out of list..
Hahahaha..
 
Yg tudung oren tu my mum.. 

Oh yee.. tak sume gmbr family aku ada kt sini.. Akak aku yg tua 2 thn dr aku tu tgh tido masa ni.. =..=" sbb dia tak ekot balek kampung.. Kwn2 dia nk dtg.. Akak aku yg bawah abang aku pun x ada.. Dia ada kt situ.. tp dia ngengada x mau masuk.. pufff~~

Okeit.. DONE!! hahahaha.. Family aku kecik je.. Okeylahh.. Nanti2 aku rajin,aku hapdate lagi yehh.. Oh,oh.. Muka aku mmg aku takkan publish.. Exclusive okehh.. Hek9.. Wassalam..




Isnin, Ogos 20, 2012

Salam Lebaran..

Assalamualaikum..

Hai,hai.. Opss!! Sorry.. Minta ampun dan maaf sebab lama tak update.. Bukan busy tapi MALAS.. Ye hakikatnye aku memang PEMALAS.. Huhuhu..

First of all.. Selamat Hari Raya AidilFitri pada semua blogger2 kt dunia ni and pembaca2 blog sekalian.. Maaf Zahir.. Batin.. err.. Kemudian.. Hehehe.. Minta maaf salah sila,terkasar bahas,terlanjur bicara and segalanya.. Wink*

Okeit.. Raya pertama kali ni aku dan keluarga ada aktiviti wajib yg baru.. Ceng,ceng,ceng..

Sila Click utk gmbr lebih besar..

Inilah dia aktiviti wajib kami.. Pergi rumah Abah.. But,kami pergi masa dh nk masuk zohor.. Lambat sbb pagi agk busy as Mama nak amek baraan lelaki thn ni.. 

But.. Guess what.. I found something yg aku rasa sgt tak masuk akal..


Again.. Sila click utk lihat dgn lebih jelas..

Nampak tak yg aku bulat tu.. Actually ni kubur lama.. Dh lama sgt aku rasa.. Masa aku belum lahir lg kot kubur ni dh ada ataupun saeng2 dgn aku lahir.. Tak taula tu.. Tapi aku rasa sebelum aku lahir sbb kubur ni di bahagian atas kawasan tanah perkuburan tu.. Masa dtg,memang aku dah terbau something yg menyenangkan.. But aku diamkan jela.. But suddenly masa aku lalu kt tepi kubur ni aku tenampak benda ni tepacak 3 batang kt situ.. Whoa the culprit do this?? Totally insanela manusia mcm ni.. Tak kirala ape bangsa dia Melayu,Cina or India sekalipun.. Please hormat agama org lain.. Ape yg diorg fikir bila buat benda mcm ni?? Nak dapt nombor ekor ke?? Manusia bangang dan bertamadun.. yg main nombor ekor tu.. And guess what.. Masa aku sampai colok tu masih panjang.. Mcm baru lps di bakar.. And aku wondering org2 kt situ (masa aku smpai masih ramai org kt situ) tak nampak ke gerangan manusia bangang yg buat kerja2 terkutuk tu.. Aku bukan menuduh.. Bukan juga menuding jari.. But at least kalau nampak halangla.. Aku tak berani nk cabut.. But what I do, aku cari kayu lps tu tumbangkan colok2 tu n blah.. Walaupun agk takut,but doala bnyk moga Allah melindungi aku sebab niat aku baek kan.. Ya Allah.. Aku tak boleh bayangkan kalau rumah Abah ada org buat mcm tu 50 thn akn dtg.. Dan aku harap bukan org Islam yg buat kerja ni.. 

Salam Lebaran dari bumi Johor.. Wassalam..
 



Isnin, Julai 02, 2012

Cacamerba time Pekse..

Assalamualaikum..

Just a short update.. Nukilan ilham time otak tgh serabut..


Nukilan Periksa.. =)

Bila periksa..
Hidup pun jadi cacamerba..
Tido tak tentu masa,... 
makan tak tentu hala..

Apa yg ada dkt kepala..
Baca,baca dan baca..
Smpai sembab2 muka..

Bila periksa..
Tido pun nota dkt muka..
terasa terlalu cpt berlalunya masa..
mengharap keajaiban akan melanda..
terfikir knp tak ada Doraemon dlm dunia..
nak jugak mesin masa mcm Nobita..
kalo tak,nota entah ke mana..
Masa yg ada terbuang siasia..
tak menghargai keajaiban dunia..
Tak pernah terfikir akan harga masa..

-Hidup yg cacamerba-aku_wan-

Bilik, time pekse.. 
Ibu nampak confirm pedih telinga..


Isnin, Jun 25, 2012

Exam Fever..

Assalamualaikum..

Sorry for along time no update.. Cerita bnyk tp mud nak manaep tu  tak ada.. Really sorry.. Will be busy for a few weeks as me have a final exam for sem 4.. SESI MENGERAM DAH BERMULA!!! hohoho..
 
 Utk Kawan2 OMB44B.. Aku doakan kita semua dpt menjwb soalan dgn baik dan Insya-Allah sempurna.. Buktikan kita tak bersalah.. Dan buktikan kita boleh.. Terlalu banyak dugaan kita utk sem ni.. Dan inilah masanye kita nk buktikan kemampuan kita.. Ampunkan segala salah silap sepanjang semester yg stress ini..

WISH WE ALL DO THE BEST AND MAY WE PASS WITH FLYING COLORS!! =)

Rabu, Jun 06, 2012

Takkan Lupa..

Assalamualaikum..

Not gonna say much..

Budak bacin gigi depan jarang jalan macam kingkong...

Those word.. Aku takkan lupa sampai bila-bila.. Kata-kta yg pada pendapat aku berbentuk penghinaan.. Terima kasih aku ucapkan pada manusia itu yg menujukan kata-kata ini pada aku.. Terima kasih banyak..
Dan aku takkan lupa ayat ni smpai bila-bila.. Ya,aku tau aku tak cantik mcm dia,aku tak pandai mcm dia, dan aku jugak bukan baik mcm dia.. Terima kasih.. Aku akan ingt kta-kata ni smpai aku mati..

Aku bukan pendendam.. Tapi aku juga bukan pemaaf.. 

Sejahat-jahat dan sebodoh-bodoh aku,takkan sesekali aku lemparkan penghinaan begini pada kawan-kawan aku..


Wassalam..

Ujian Allah..

Assalamualaikum..

Syukur Bumi Puncak Alam di timpa hujan akhirnya setelah beberapa minggu gersang.. Sorry,lama tak update.. Err.. Last update was on 20 of May.. Harini dah 6 Jun.. Agak lamala jugak tu kan..

Banyak sgt kerja.. Masa cuti gawai (UiTM shj yg ada cuti ni) seminggu tu pun tak dapt menikmati cuti sebab naek cuti 4 Jun,ada 3 assignment kena hantar.. Mmgla tersgt disaster hidup aku seminggu tu.. Tak sempat nk bwk Ibu pergi jalan2.. Hajat nak bawak Ibu pergi Air Terjun Gunug Lumut tak tercapai lagi sampai hari ni..

Tinggal lagi 3 minggu utk sesi kuliah sebelum kitorg menghadap final exam.. Dgn jadual exam yg sgt disaster.. Tak terkata masa first time tgk jadual final.. Sila pergi ke blog si Sleypo dgn tajuk entrynya 'a killing semester 4 exam schedule' utk melihat-lihat jadual kitorg yg aku label mcm haram itu.. It was really under my prediction.. Masa jadual akademik tibe2 bertukar dgn cuti yg bertambah,exam week yg disingkatkan and cuti study week yg juga di pendekkan aku dh ckp I was afraid of the final exam schedule.. Takut ada paper yg bertindih, dan masin mulut aku,memang betul ada.. Memang tak terkatala jadinye..

Dan ujian Allah bertambah lagi bila something happen and membuatkan kami sekelas stress.. Takut,cuak.. Perasaan tu berbaur.. Menjadikan aku rasa nk marah.. Tapi the point is tak tau nak marah siapa.. Sebab,kitorg tak tau siapa yang bersalah,siapa puncanya dan apa sebabnya dia lakukan sesuatu yg tak sepatutnya dia lakukan.. Dan ini menjadikan aku semakin marah dan saket hati.. Please,kalau kau rasa kau dah terkantoi,kau susah tak payah nak drag org laen.. Mungkin kau rasa kau libatkan seorg shj,tapi kami.. Seorg kawan kami yg di timpa masalah,kami semua akan rasa apa yg dia rasa.. Dan kami tak akan biarkan dia seorg shj yg di timpa masalah itu sbb itu melibatkan semua.. Bukan dia seorg yg terima,kitorg semua dpt benda yg sama.. Kalau kau nak drag org,knp ko tak drag je budak2 kelas ko? Sbb budak kls ko pun dpt jugakkan.. Seriously aku rasa kau sangat Bodoh.. Maaf yehh kalau terasa..

Ohh.. Jgn tertipu dgn lokasi itu.. rekaan semata.. Masih di Malaysia.. Wink*

Waasalam..


Ahad, Mei 20, 2012

Pre-Test Hapdate..

Assalamualaikum..

Hallu! Hallu!!! Esok ada pre-test AOM before Test 1 hari rabu.. Motif update?? Tak ada motif.. Lalalala~~~

Aku nak meroyan sekejap dekat blog sebelum aku meroyan dgn notes and slide.. Ngeh9..Aku tak tau kenapa,walaupun dh 7,8 kali tgk,aku tetap nk tengok lagi Anime ini.. Prince Of Tennis.. Hahaha.. Sekrang dh DVD ke4.. Ada 2 lg.. Wawawa..

 Comel kan merekamereka ini.. Ahaks!

 Whoa! Melting.. ~~~~

Ini yang paling comel dan 
paling aku suka.. Hik9..

Okeit.. Cukup meroyan tuhh.. Nak g study.. Until then.. Wassalam..

- Seminggu je lagi.. lepas tu boleh packing2 balek JB.. Tak Sabarnye!!!! Rindu Ibu!! =)

Jumaat, Mei 18, 2012

100 Hari Berlalu..

Assalamualaikum..


Hai.. Lama sangat tak update.. Sorry bout that.. Lately ni mud sgt swing.. asyik keje sentap je.. lps tu meleleh aer mata..Don't know why.. But,of course aku tak nanges dpn org ramaila kan.. Huhuhu..

Well,what so special today?? Hurmm.. Nothing special.. Quite tragic actually.. Hari ni genap 100 hari Abah pergi.. Kenduri Ibu buat esok sbb yang laen2 semua cuti esok except me yg terdampar di bumi Puncak Alam ni.. Nak balek tp next week ari Jumaat dah mula cuti gawai.. So,I decided to stay here for a while.. Seminggu je lagi.. Have to endure it anyway.. Hopefully this week will going smooth for me..


Al-Fatihah utk Abah,Ramli Bint Abdullah..


Wassalam..



Selasa, Mei 01, 2012

Untuk Dia - Sleeq ft. Najwa Latif (Unofficial)

Assalamualaikum..

Hai guys.. Sooorrryyyy lama hapdate.. Err.. Ada ke yg bace?? Oh,thanks to the viewers yg view blog aku last week.. Aku dpt e-mail tp traffic summary almost hundreds a day.. Tapi kalau benda tu menipu x taula pulak aku.. Ehehehe.. Ape2 pun thanks pada yang sudi baca blog merepek nehh.. Quiet busy this semester,so, ini je aku sempat attach.. My FAV song now.. Sangat catchy.. ENJOY the SONG!!! ^___^
Wassalam..


Jumaat, April 06, 2012

Agama vs Kepercayaan??

Assalamualaikum..

Hai guys! I'm sorry for the entry sendu lately yang aku sumbat dalam ni.. Can't help it sometimes.. Heee..

Okeit,entry ini wujud disebabkan ada seorang Hamba Allah berkata begini kpd aku " Ini kepercayaan tmpt aku Wana" dan ape yg diperkatakan tentang kepercayaan itu adalah berkaitan soal agama.. So,mari kita tny Pak Cik Gugle apakah kta beliau mengenai definisi Agama dan Kepercayaan..

Kepercayaan secara umumnya bermaksud akuan akan benarnya terhadap sesuatu perkara. Biasanya, seseorang yang menaruh kepercayaan ke atas sesuatu pekara itu akan disertai oleh perasaan 'pasti' atau kepastian terhadap pekara yang berkenaan. Kepercayaan itu dikatakan berkaitan dengan sikap berkedudukan-memihak, kerana ia sentiasanya melibatkan penekanan, penuntutan, dan jangkaan daripada seorang individu mengenai kebenaran sesuatu. Kebenaran yang dituntut itu mungkin sahih, dan mungkin palsu secara objektif, tetapi bagi individu yang berkenaan ia adalah sahih.

Agama
pada lazimnya bermakna kepercayaan kepada Tuhan, atau sesuatu kuasa yang ghaib dan sakti seperti Dewa, dan juga amalan dan institusi yang berkait dengan kepercayaan tersebut. Agama dan kepercayaan merupakan dua pekara yang sangat berkaitan. Tetapi Agama mempunyai makna yang lebih luas, yakni merujuk kepada satu sistem kepercayaan yang kohensif, dan kepercayaan ini adalah mengenai aspek ketuhanan.

Kepercayaan yang hanya melibatkan seorang individu lazimnya tidak dianggap sebagai sebuah agama. Sebaliknya, agama haruslah melibatkan sebuah komuniti manusia. Daripada itu, Agama adalah fenomena masyarakat boleh dikesan melalui fenomena seperti yang berikut:

  • Perlakuan
    seperti sembahyang, membuat sajian, perayaan dan upacara.
  • Sikap
    seperti sikap hormat, kasih ataupun takut kepada kuasa luar biasa dan anggapan suci dan bersih terhadap agama.
  • Pernyataan
    seperti jambi,mantera dan kalimat suci.
  • Benda-benda material
    yang zahir seperti bangunan.Contohnya masjid, gereja, azimat dan tangkal.

Salah satu lagi ciri agama ialah ia berkaitan dengan tatasusila masyarakat. Ini bermakna agama bukan sahaja merupakan soal perhubungan antara manusia dengan tuhan, malah merupakan soal hubungan manusia dengan manusia.

Sumber dari Wikipedia.. Hahaha.. Hakikatnye aku agk konpius dgn statement ini.. But,ape yg aku faham dekat sini,Kepercayaan itu adalah sesuatu yang kita rasa benar.. Maksudnya,benda tu mungkin salah dan mungkin jugak betul tp kita tetap percaya yang benda tu betul.. Agama pulak kepercayaan terhadap sesuatu perkara dalam konteks ketuhanan dan merangkumi semua perkara dalam aspek kehidupan..


Kita Malaysia memegang kepada Mazhab Imam As-Syafiee.. I don't know how to put it into a word.. It's a story actually.. One of my friends, one day.. Aku bertanya "kau bangun subuh tak tadi?" Dia ckp tak sebab dia tido pukul 5 pagi sbb tgk cerita korea and terlajak bangun pkul 7.30 pg,so,dia ganti solat masa solat zuhur je.. Then,aku ckpla "Boleh jela solat sbb kau bukan sengaja tinggal,tp tertido.." then keluarla statement yg aku sebut di ats " Ini kepercayaan tmpt aku wana.. Maksudnye org tmpt aku percaya mcm tu.." ?____? Lain negeri lain kepercayaan ke? Ini yang terdetik di hati aku saat itu.. Dan kemudian aku bls "Weh,Malaysia pegang Mazhab Syafiee dan mazhab tu x berbeza di setiap ngri.. dh jgn bnyk ckp pergi turun basuh baju.." Hahaha.. Ayat tu keluar sbb aku dh x tau nk ckp ape sbb I'm not good in debating about religion..

Aku nak share story Kisah Junjungan Besar kita.. Betulkan aku kalau aku silap bercerita yehh..

Pada zaman dahulu, tentera2 Rasulullah telah terlepas waktu subuh kerana keletihan selepas berperang.. Sebaik bangun,mereka melihat hari telah terang.. Rasulullah memerintahkan mereka untuk mengambil wudhuk dan bersolat subuh.. Am I right??

Please,do correct me if I'm wrong.. Jadinye,aku rasa jelas di sini,kalau kita terlajak tidur in terms of terlajak yang sebenar-benarnye terlajak.. Bukan terlajak yang pkul 6.30 korg dah bangun tapi korang mamai lps tu tidur balek.. Itu bukan terlajak tp sengaja melajak-lajakkan.. Err.. betul ke tu? Hahaha.. Okey,kalau korang terlajak tidur dan bila bangun tgk jam dh pkul 8,korang kena cepat2 bersihkan diri,amek wudhuk and solat.. Ini yang aku faham.. Betulkan aku kalau aku salah.. Sbb ni soal agama kan.. So,betul atau tidak yg kwn aku ckp tuhh???

As far as I learn and I know, tiada istilah Qada' solat yg kita selalu sebut2 tuhh.. Yang ada hanya ganti.. But,ganti solat tu sama ada Allah terima atau tidak kita tak tau,sbb hukum meninggalkan solat tetap berdosa.. Yang ini Ustaz aku yg ckp masa kitorg berbincang tajuk solat masa form6.. Ada yg ckp kalau Qada' solat tu kita kena selitkan perkataan qada'an dlm niat solat kita,and my Ustaz Ab. Rahim ckp itu salah.. Kita hanya perlu niat solat yg lazim sahaja.. Tadi aku google dkt Halaqah, dalam tu ckp bila kita ganti solat,solat itu perlu di sertai dgn taubat yang sesungguh taubat.. Bukan dah buat solat ganti lps tu esk2 buat lg sbb perbuatan itu seolah-olah mempersendakan Islam dan hukum Islam.. Aku tak dpt nk copy paste cz panjang berjela hujahnye.. Aku ambil yang ringkas je.. Highlight kat situ, Solat yang di sertai dgn taubat yang sesungguh taubat! Bukan korang dh suka2 pergi soping mall, bersoping sakan sampai tak ingat solat lps tu Qada'.. Kalau hari2 asik kerja Qada' solat,jgn tny knp if one day korg jadi KODOK! Opss.. =)

Another thing is solat hujung waktu.. Tak payah tgk jauh-jauh,ambil contoh housemate aku.. Aku ckp ni bukan niat nak mengaibkan sesiapa,tp aku cuma nak ajak korang berfikir.. Housemate aku selalu buat kerja bodoh mcm ni.. Dah azan Maghrib,tp diorg boleh mengadap makanan beramai-ramai.. Ada one day tu,tgh azan nehh, diorg boleh pulak ajak aku turun makan.. Then,aku ckpla " tak solat dulu ke? dh azan tu?" And jawapan diorg.. " Kitorang dah lapar gila tak boleh tahan dah ni.. kitorg makan dulu tau,ko nak solat,solatla.." WHAT THE...!!!! Makan lebih penting dari solat?? Bodo.. Seriously aku blurr masa diorg ckp mcm tu.. Sbb jwpn tu tak terjangkau dek akal aku yang tak berapa nak pandai nehh.. Rasa mcm budak retard pun ada masa dgr jwpn diorg tuhh.. Terkebil-kebil.. Blurr..

Solat hujung waktu tu perkara biasa bg diorg.. Asar masuk 4.45,diorg solat pkul 6.45.. Maghrib masuk pkul 7.30,diorg solat pkul 8.10..Pkul 6.30pg dh bangun,tgk jam tido balek,subuh pkul 7.00.. Aku tak tau dah nak tegur mcm mana.. Sbb awal2 dulu ada jugakla aku menyindir diorg melalui rumate aku.. Aku panggil rumate aku suruh solat and jwpn standard rumate aku nanti or kejap and aku akn balas "Hah!! Nanti dlm kubur malaikat tny knp lambt2kan solat jwb dkt malaikat nanti ke kejap ke.." Kejam tak ayat aku? Huhuhu.. Tapi bila dh lama-lama aku dh penat.. Takkan hari2 nak suruh buat benda yg sama je.. Rumate aku pun dh pandai menjawb kalau aku ckp mcm tu.. dia ckp "Don't give me instruction" Okey then.. Tanggungjawab aku dah lepas.. Aku dh tegur,diorg yang tak nak dengar..

Manusia selalu memandang remeh isu agama kan.. Ya,itu hakikat.. I'm not saying this because I'm good,I'm perfect of whatsoever.. Aku pun kadang2 keluar rumah pakai baju lengan pendek (err.. besar yehh,x ketat..) pakai tudung sbb malas nak tukar baju.. Itu salah,ye aku tau.. Tp aku tetap buat.. See,I'm not that good.. At least I'm trying to be good.. Walaupun aku kadang2 solat ujung2 jugak.. Lg2 kalau zohor.. Azan pkul 1.30,aku tido pkul 1,pkul 3 baru aku bangun.. kdg2 pkul 4.. But, at least aku bukan sengaja dah dengar azan,pergi tido.. Bodo.. Aku punctual orgnye.. Seriously.. Sapa2 yang kenal aku tau aku punctual.. Kalau aku ckp pkul 8,maknanye pkul 8 la aku dtg.. Kalau lambat,aku akn sms bagitau aku lambat.. For me,sebagaimana aku punctual bila berjanji dgn org,mcm tu jugakla aku kena punctual bila mengadap Allah sbb sebelum kita di lahirkan kita jugak ada perjanjian dgn Allah utk menjadi Khalifah yang memakmurkan Bumi Allah Yang Maha Luas ni kan.. Kalau janji dgn manusia tu kita mungkiri dh di kira munafik,apatah lg janji kita dgn Allah kan..

This sort of thing,kdg2 kita tak sedar.. Atau pun kita sedar tp saje buat2 x sedar.. Please.. Jaga solat korang.. Kalau nak tido skalipun,make sure korang dh kunci jam,set alarm lagu yg boleh buat korang tercatuk ats katil bila dgr.. Maksudnye kuatla lagu tu mcm aku selalu buat.. Hahaha.. Dgr je lagu tu terus aku terduduk.. That is better right drpd korg terlajak bangun..

Okeyla,jam dh pkul 3.35 pg.. Aku nak sambung tido.. Insya-Allah tak terlajak.. Sbb aku dh tido nyenyak pkul 9 smpai pkul 1.10 tadi.. Heee.. Wassalam..

Isnin, April 02, 2012

Long Story in Short..

Assalamualaikum...

Long time no see.. Quite busy here and there.. There?? Where?? Err.. No where..

It's have been 54 days since Abah passed away.. I'm sorry cz I can't stop counting it..

Almost 2 month already.. Baru sekarang aku tau betapa susahnya hidup.. Kalau selama ni aku tak payah sibuk2 nk fikir psl insurans kereta,monthly payment, psl roadtax,minyak itam,minyak gear segala benda.. Tapi sekarang aku kena fikir tu semua sendiri.. Duduk berjauhan dari keluarga, benda2 tu semua aku kena buat sendiri.. Tak boleh nak harapkan abang sebab dia pun dh pening kepala dgn segala urusan yang belum selesai..

It was hard.. Kalau selama ni,asal balek JB je bawak kereta pergi rumah Abah, ckp je apa yang tak kena.. Tinggal kereta and balek.. Abah yang buat semua.. Sekarang,dh tak ada tinggal2 dah.. Aku sendiri yang kena bawak pergi bengkel dan betulkan.. And sometimes the feeling of being alone semakin terasa..

Abah selalu call seminggu sekali.. Hujung minggu.. Now,the routine has changed.. No more calls early in the Saturday morning.. And me miss it.. Badly.. Rindu nak dgr suara Abah yang membebel kalau aku bagitau yang aku makan maggi.. Cepat2 dia tny 'duit dah tak ada ke? kalau tak ada duit ckp.. Abah masukkan.. jgn makan maggi tu.. Tak elok.. Nanti saket semua org susah hati..' I miss to hear him call me 'adik' cz he's the only person call me adik since I'm baby until now.. Adik tu,adik ni and jarang sekali aku dgr dia panggil aku Wan.. This feeling.. Ya Allah.. Tabahkan hatiku..

I'm trying to control my tears.. But somehow, it can't be stop.. It keeps flowing without stop.. And sometimes without notice the tears flows slowly at the time when bayangan semasa hayatnya masih ada terimbas di minda.. Deep into my heart, it's hurt me so much.. Really much..

Rabu, Mac 21, 2012

It Just A Feeling..

Assalamualaikum...

Hai guys... Aku tengah meroyan sensorg dalam bilik nehh.. Rumet tersayang kejap tido,kejap bangun semata-mata nk balas SMS.. =..=" Malas aku nk kacau.. Huhuhu..

Aku baru bangun tidur pukul 12 td.. As usual,lps maghrib terus membongkang tak ingat dunia.. HEAVEN GILA dapat tilam sampai tidur tak menyedor.. Kunci jam pkul 10.30,telajak sampai pkul 12.00.. Sgt bagus.. Pfffttt~~~

Aku nak study sebenarnya ni.. IBM.. Kamis or Jumaat ada quiz.. Adoii.. Baru third weeks dh ada quiz.. Haihh.. +____+

Pkul 12.30 td aku called Ibu.. Membebel Ibu sbb dia dh tido.. Hahaha... Entah knp tibe2 rindu Ibu walaupun baru je Kamis lps balek JB.. Rindu Abah jugak.. Sgt2.. =)

Wassalam..

Sabtu, Mac 17, 2012

No Title..

Assalamualaikum..

Hallu,hallu!! Fara Safwanah in the house!!! Hahaha.. lama tak update.. Sorry,quite busy lately cz first weeks of kuliah dh ada pembentangan.. Agk blurrla jugak.. Now,tgh bersengkang dgn 2 assignment yg kena hantar hari Isnin nanti.. Mcmla ramai sgt yg baca blog kau kan Wan.....? +____+

Tajuk entry??? Hahaha.. Sebenarnya aku tak tau nak letak tajuk ape.. Tiba2 terfikir tajuk tu.. Tula yang aku tulis.. Heeee~~~

Wanna share something.. Last Saturday on the 3rd of March me was arrived at Puncak Alam at the evening.. Maybe it just like a habit.. Setiap kali sampai Puncak Alam,aku akan called Ibu and Abah.. Lps called Ibu,aku called.. Abah.. Dan aku terkedu bila suara Abang yg aku dgr.. Seriously.. Aku betul-betul lupa.. Aku terus matikan called.. It was an accident and aku hanya teringat bila aku dgr suara abang kt corong telefon tu..

It's hurt's me so much when me realise that.. I know it's not appropriate for me to say this.. Sometimes aku tak rasa yang Abah sebenarnya dah tak ada,I'm just feel that Abah going out for work and will be back one day.. Bahkan sampai sekarang aku tak pernah sebut perkataan Arwah bila bercerita psl Abah.. I'm just said Abah,Abah,Abah and Abah..... Ya Allah....

Can anyone give me some motivation? Really need that.. ='(

Wassalam...

Jumaat, Mac 02, 2012

Entry Tak Kena..

Assalamualaikum..

Hallu! Fara Safwanah inthe house!! Teeeetttt.. Hahaha.. Okey,perasan.. ^___^v

Actually aku nak buat entry pasal Hukum Hudud.. Tp bila fikir2 balek.. Ilmu aku pun tak tinggi mana.. Berpandukan buku semata-mata.. Karang kena smash mapuh aku nak menjawab.. Ehehehe.. Knp hukum hudud? Sbb hari tu ada member FB aku share psl Hukum Hudud.. Apa yg aku x faham ialah para pengkomen yg tak tahu ape2 tp berckp mcmla dia Ulama' Dunia.. Mengutuk dan mengeji org laen sesuka hati tp lps tu bagi Ayat-ayat Al-Quran.. Wajar ke begitu??

Macam aku selalu ckp,aku bukan baek oke.. Tu psl aku tak buat entry tu,krg ada komen bukan,buat dosa kering x psl2..

Okeit habes..

Esok aku nak balek Puncak dah.. Tadi ptg,Ibu beria tolong aku kemas beg.. Masa tgh2 kemas aku perasan mata Ibu merah.. Ya Allah.. Hati aku berbelah bahagi semula sama ada nk balek atau tidak.. Segala mcm rasa menimpa hati aku.. But then,Ibu ckp,belajar rajin2.. Nanti dh habes belajar,cari kerja yg molek,yg bagus.. Boleh tolong Ibu kt rumah.. Kta nak buat rumah besar kan.. Nak buat rumah besar kena ada kerja bagus,gaji besar baru boleh buat rumah besar.. Aku rasa nak menangis! (;___;)

Sampai sekarang ayat tu masih terngiang-ngiang lagi kt telinga aku.. Berbaur dlm hati menimbulkan satu rasa yang terungkap.. Tiba2 nk bermadah helah pulak.. Ehehehe.. Mengarut aku nehh.. Pokok ceritanya aku tak nak balek Puncak Alam esok.. Boleh tak?? Huhuhu...

Wassalam...

Selasa, Februari 28, 2012

Counting...

Assalamualaikum..

Hai guys.. Lama tak update.. Sorry.. Quite busy here.. Huhu..

Counting time.. Tinggal berapa hari je lagi aku dah nak balek Puncak Alam.. Hari tu,Ibu tibe2 ckp 'tinggal seminggu je lg adik dekat rumah..' Seriously aku terkejut.. Sbb ibu tak pernah ckp mcm tu bila aku nak balek.. Aku terkedu sekejap.. Dan beberapa ketika lepas tu.. Aku terfikir.. Ibu ckp mcm tu sbb ibu terasa kehilangan.. Mungkin.. Sbb dlm kalangan adik beradik aku,aku yang agak rapat dgn Abah.. Aku yang rajin bercerita psl Abah.. Abah rajin call aku kalau aku balek JB.. Walau ape pun yg berlaku dia tetap org yang menyebabkan kewujudan aku kt dunia ni dan aku sayang abah.. Kesian kat Ibu.. Tp aku tak tau nak buat mcm mana utk kurangkn rasa kehilangan dia tu..

Masuk hari ni dah 20 hari Abah pergi.. Hari tu,aku pergi balai polis utk dptkn lakaran kejadian yang sebenar tentang kemalangan tu.. Dan sesungguhnya kebenaran itu sememangnya pahit.. Abah yang salah.. Abah masuk dekat jalan sebelah,pemandu lori tu terkejut bila Abah tiba2 muncul dekat depan dia,dekat jalan dia.. Dia hon banyak kali tapi Abah tak respon.. Dan dia tak sempat nak brek memandangkan itu jalan berbukit dan kereta Abah pun agak laju dan mereka bertembung.. Lori pasir seberat 30 tan dan Proton Exora seberat 2 tan bertembung,dan lori tu menyeret kereta Abah ke jalan sebelah.. Inspektor yang uruskan kes tu ckp Abah masih bernafas masa dikeluarkan dari kereta tp hanya beberapa minit.. Abah pergi sbb pendarahan dalaman,cedera parah di kepala dan remuk tulang kaki .. Polytrauma Secondary MVA..

Aku redah dgn kejadian ni.. Terkilan sedikit mungkin.. Sbb aku tak berkesempatan utk jumpa dgn Abah utk kali terakhir.. Dan sbb Abah pergi tanpa pesan.. Mengejut.. Terlalu mengejut.. Tapi aku cuba ikhlaskn hati dan anggap ni sebagai ujian utk aku..

Okeit.. Cukup cerita sedih.. Sekarang ni aku tengah berusaha nak masuk ke Student Portal utk sesi daftar course.. Demm sbb sgt susah nak access.. Mengadap lappy 2,3 jam tp nk masuk sekali pun susah.. Memang mcm HRM.. Huhuhu.. Menci,menci,menci!!! Okeyla,nak sambung usaha daftar course.. Bubye! Wassalam..

Selasa, Februari 21, 2012

Detik 12 Tengah Malam 22 FEB..

Assalamualaikum..

Oh pleasee.. My heart pounding really fast at this crucial time.. Jam lappy tunjuk pkul 11.14 mlm.. ada lg 46 minit sebelum result periksa kami.. Warga UiTM akan keluar.. Status dekat FB semua ckp takut.. Tak terkecuali aku..

Adess... Seriously I'm scared to dead!!! Aku takot KANTOI... Arghhh.............!!!! Tak kesah pointer aku turun (sbb pointer aku bukan pernah tinggi pung!) yang penting tak ada paper repeat!!! Itu je doa aku.. Aduhai.. Ya Allah.. Bantulah HambaMu ini.. Amin..

Tak boleh tulis banyak2.. Oh ye.. Hari ni dah masuk hari ke13.. Cepat je masa berlalu kan.. Dah hamper 2 minggu abah pergi.. And me.. 2 weeks left before go back to Puncak Alam.. Kembali bergelumang dgn kertas,assignment,test,quiz n etc.. Should I go back there and leave my mama alone here??? Arrgghhhh...!!!!!!!!!!!!!!!

Please pray for me that there is no paper that I've to repeat.. Please,please,please..... Ya Allah,Ya Khaliq.. Limpahkan Rahmat dan RezekiMu ke atas kami warga UiTM dan OMB33B.. Amin.. Wassalam..

Ahad, Februari 19, 2012

Abah....

Assalamualaikum..

Lama tak update and I guess ramai yang dah tahu what happened to my family this past few weeks.. Today is the 11th day.. Abah dah tak ada.. Ini sahaja yang ada..

I can't say a word.. Go to this blog for clear view what actually happened to my father.. CITARASA RINDUAN

Jumaat, Februari 03, 2012

Jangan Ganggu LenaKu (Review)

Hello there.. Sorry lama tak update.. Tak busy mana pun.. Just tak rasa nak menaip.. Oh ye.. Ni novel yang aku baca semalam..

For me.. This novel is AWESOME!! Bila aku baca novel ni.. Aku bermain dengan emosi aku sendiri.. Sedeh,geram,benci,saket hati,terharu.. Semua tu bercampur-baur..

What is this novel all about??

Well,novel mengisahkan tentang seorang isteri yang tak dianggap.. Hahaha.. Asfahul berkahwin dgn Atira ats dasar amanat arwah ayah Atira.. Atira seorang gadis polos dan lurus.. Terperangkap dgn kisah silam yang menyayat hati sehingga menjadikan dia seorang gadis yang seolah-olah sindrome.. Di bawa ke rumah mereka di bandar.. Dan di situlah bermula penderitaan Atira sebagai seorang isteri apabila si Suami langsung tidak menyentuh diri,malahan sering membawa pulang kekasih hati semasa belajar di UK.. Lebih parah apabila kekasih Si suami melakukan penderaan mental terhadap Atira sehingga menjadikan Atira trauma.. Atira larut dalam dunia mimpi menemui seseorang yang menyerupai suaminya.. tetapi penuh kasih sayang.. Novel ni penuh dgn suara hati sang isteri yang sayu,merayu secebis kasih sayang seorang suami.. suara-suara teriakan batin seorang isteri yang menderita jiwanya.. It was really tragic.. But,it was really fantastic.. Sebab? Haiza Najwa berjaya membawa para pembacanya utk bersama-sama menyusuri jiwa seorang Atira yang terseksa mental dan fizikalnya.. Rawan hati seorang isteri yang tidak di pedulikan kehadirannya dan kisah hati sang isteri yang menyaksikan kecurangan seorang suami di hadapan matanya sendiri dan lebih dahsyat lagi.. Di rumah yang mereka diami bersama..

Novel ni menyelitkan unsur-unsur mistik like dunia dari dimensi laen.. Lebih kurang mcm novel dia yang Ilusi Hati yg psl telepati tu.. Tapi yg ini bukan telepati.. Ia melibatkan alam laen.. Seronok.. Sebab lately ni aku dah mula bosan dengan novel yang asyik memaparkan isu yg sama.. Kawen paksa.. Adoii.. Aku dh x larat nk baca novel2 yg bertema kawen paksa ni.. Sirius JEMU!!

Seterusnya... Err.. Sila baca sendiri.. Muahaha.. Tak thrill la kalau aku cerita semua kan..
Back to this.. Apa lagi aku nk cerita psl novel ni? Tu jela kot.. Apa yang berlaku Terhadap Atira,Asfahul n kekasih Asfahul tu? Siapa yang Atira jumpa dalam mimpi dia tu? Semua terjawab dalam novel ni.. Korang bacala ea.. memang takkan menyesal.. Haiza Najwa sentiasa memberi kelainan dalam setiap karyanya dan kelainan itu tidak pernah mengecewakan.. Bermula dengan novel dendam seorg ibu tiri,kemudian kisah seribu satu malam mengekalkan kesucian seorang pelacur,cinta abadi seorang yang dinoda,cinta telepati,dendam seorang isteri terhadap suami and this is the sixth.. All of this is AWESOME..

Yeap,aku minat dia.. But,take note that aku juga peminat tegar Aisya Sofea as I have all her 12 novel.. And this writer is second writer yang aku minat gila2.. Huhuhu.. Okelah,penat dah menaip.. Esok,the 3 stooges will go to Gunung Lumut.. Kalau sempat nanti aku update.. Kalau tak sempat korang baca kt blog Azura jela kalau ada.. Hehehe.. Still working on someone blog.. Tak taula bila boleh siap.. Huhuhu.. Okela,adios.. Wassalam..

Jumaat, Januari 27, 2012

Quotesoftheday #5

Assalamualaikum..

Currently read Jauh Kau Pergi by Dhiya Zafira..


KEBAHAGIAAN SEORANG PEREMPUAN
TIDAK TERLETAK PADA KEMULIAAN SEORANG SUAMI..
BUKAN PADA KEHORMATAN DAN KELEMBUTANNYA..
TETAPI..
PADA CINTA YANG MEMADUKAN JIWANYA..
DAN..
JIWA LELAKI YANG MENCINTAINYA..

-KHALIL GIBRAN-

Ahad, Januari 22, 2012

Ended Semester..

Assalamualaikum..

Well,hallo guys!! Muehehehe.. Officially dekat rumah sekarang.. I've finish my third semester!! YEAYY!!! Jumaat lepas dah ada kat rumah dah.. Tapi penat,jadinya malas nk update.. Hahaha..

Third semester.. How can I said about this third semester?? It was a hectic semester,disaster and totally crazy semester.. Huhuhu.. Semester yang sangat meletihkan plus membosankan.. Yeap!! Bosan.. As my course is most bored course sebab tak ada aktiviti luar kelas.. Yeap.. Hari2 aku di isi dgn pergi balek kelas.. Kelas dari pagi smpai petang.. Kadang-kadang sampai malam.. Assignment bertimbun.. Tak masuk group project lagi.. Lepas tu dapat member of group project yang... Pfffttt~~~ Sesuatu yang sangat mencabar kesabaran aku.. Rasa nak mengamuk, mengaruk.. Tapi tak buat.. Syukurlah.. Kalau buat karang dapat pulak title mcm2 kt aku.. Huhu..

Bila final exam pulak.. Ada soalan yang totally disaster smpai aku rasa aku akan failed itu subjek.. And ada plak soalan yang senang sebijik-bijik macam aku target.. Jawab tak sampai 2 jam,dh keluar dewan.. Hahaha..

But.. Walaupun disaster.. Walaupun gila.. Tetap ada manisnya.. Situasi yang menekan menjadikan kami lebih rapat.. Kalau dulu ada budak2 yang aku tak pernah tegur,but this sem.. Semua tegur aku.. Hahaha.. Nampak tak betapa banyaknye emas dalam mulut aku.. Huehuehue.. Hey,it wasn't nice to be like me okey.. Aku peramah dengan orang yang rapat dgn aku je.. Yang tak rapat aku boleh jadi sediam-diam manusia.. Yes,it is me.. Hahaha.. Jangan ekot prangai buruk aku nehh.. ^__^

Something happen.. I'm have a little misunderstanding with a few friends.. Misdeed actually.. My fault.. Huhuhu.. And..

Someone approaching me.. Hahahaha.. Gila meroyan aku sekejap.. He's my best friend friend.. Aiyak.. Cakap melayula.. Dia kawan kepada teman lelaki kawan aku.. Haaa.. Betulla tu.. But.. We're just friends.. Hahaha.. Dia cari calon isteri.. Dan aku pulak tak ready lagi.. Amanat ibu jadi keutamaan aku sekarang ni.. Aku tak menolak dia.. Jauh sekali nak jual mahal.. It just that,aku mintak dia bagi aku masa.. Takkanla baru kenal terus nak kawen.. It is not a good way right? But,at the end.. Dia yang aku panggil Naj rasa yang aku tolak dia.. And dia dah ada yang laen.. Just let it be lahh kan.. Asalkan dia bahagia.. Dia cakap dekat kawan aku,dia nak kawen tak nak couple2 and bila aku cakap berkawan dulu dia rasa macam aku menolak dia.. Hahaha.. Aku tak taula part mana yang buat dia rasa mcm tu.. Tapi takpelahh.. Aku doakan dia bahagia.. Sebab awal-awal lagi masa nak mula berkawan tu aku dh ckp.. Kalau jumpa yang lebih baek daripada aku,just tell me.. Aku tak kesah.. (Sleypo Shimizu,aku ekot nasihat ko taukk..huehue) Aku admitla kan aku ada termarah dia one day.. Sebab masa tu aku tengah serabut dengan assignment,dia plak nak mesej aku harihari.. Huhuhu.. Aku marah ayat aku simple je 'tak ada mud ni,msj laen kali' Hehehe.. Ayat yang biasa aku guna kalau aku tak ada mood.. Sebabnye,aku tak nak kawan2 kena tempias kemarahan aku.. Style tak aku? Hahaha.. Lepas tu dia terus senyap smpaila aku tertengok dekat status tulis sesuatu yg buat aku rasa dia dh ada yang laen.. Takapelahkan.. Senang sikit kerja aku.. Muehehehe.. Let him be lahh.. Ape2 pun aku doakan kebahagiaan dia walau dgn siapa pun dia sebab dia kawan aku.. Heeee...

6 weeks of holiday.. Anything special? Nope.. Nothing kot aku rasa.. Sebelum balek JB hari tu aku dah meroyan kat Negeri Sembilan.. Kampung Ira.. Nanti aku upload gambar.. Sekarang line mcm siput.. Then,bulan 2 ntie,once adik confirm cuti,aku akan ke Pekan,Pahang.. Anis ada ajak pergi Gunung Lumut,but that one kena letak dalam kotak KIV dulu sbb tunggu adik confirm cuti dia.. Hahaha.. Tak sabar nak travel ke Pahang tu.. Pengalaman baru kalau aku lepas ke sana.. Hehehe..

Conclusion.. Chewahh.. dah macam karangan.. Muehehehe.. Semester ni berakhir dengan penuh makna.. Hahaha.. Segala yang aku lalui semester ni akan jadi kenangan dan sejarah dalam hidup aku.. Nak cerita kat anakcucucicit pun buleh.. Heeee...

MY DEAR CLASSMATES..
OMB33B..
THE MOMENT THAT WE'VE BEEN THROUGH..
TOGETHER..
WILL REMAIN..
IN
MY HEART..

LOVE YOU GUYS SO MUCH..
MAY WE MEET AT THE FOURTH SEMESTER..
WITH THE FULL OF HAPPINESS..

LOVE,
WANA..

Isnin, Januari 09, 2012

OB Oh OB.. @_@

Assalamualaikum..

Currently me sitting for my final exam..
1 paper away..
4 paper waiting..
Right now..
Tengah meroyan study OB..
Organizational Behavior..
Gila sekejap ngadap notes nehh..


I thinkla kan...

Okey,fine..
Memang ye pun..
Tapi sikit je..


Nak tido..
Tapi tak boleh..
Gara-gara nescafe 3in1 yg aku minum ptg tadi..


Kalaulah boleh buat mcm ni..
Huhuhu..
Kek..
Sedapnyee..


I think I need this..
Relaxation..
Hahaha..
(meroyan ko wan,x pena2 pergi,nk pergi plak.. Muehehehe..)

Khamis, Januari 05, 2012

Quotesoftheday #4

Assalamualaikum...

Currently reading Percaya Ada Cinta by Ryana Adrina..

Hidup Seorang Anak Adam di Muka Bumi Ini Tidak Akan Terlepas dari Ujian-NYA.
Kadangkala, Kemanisan Hidup Itu Allah Pinjamkan Sementara Waktu
untuk Kita Sama-sama Bersyukur dengan Kekuasaan-NYA.
Kalau Perjalanan Hidup Hidup Kita Semua Mengikut Aturan yang diRancangkan
Tanpa Sebarang Kesulitan, Pasti Membosankan..
-Syed Azhar-Percaya Ada Cinta-


p/s: Siapa cakap novel Melayu mengarut? Kalau kita pandai memilih cerita dan menghayati.. Banyak pengajaran yang kita boleh dapat.. Kita akan rasa novel Melayu itu mengarut kalau kita baca lps tu berangan bukan2.. Eh,actually bukan novel tu yang mengarut.. Tp otak org yang baca tu yang kuning plus lemb.... Oppsss.. ^__^ Enjoy your day! Peace No War yaww!! =)

Rabu, Januari 04, 2012

Assalamualaikum..

My frenz share this at Facebook..

Masih ingat andaian kiamat 2012 ?

Tahun ni kan??

JANGAN percaya lagi !!!!!

Sebab...

Kiamat menurut Agama Islam

... ... ... ... ... ... ... ...

- Kemunculan Imam Mahdi

- Kemunculan Dajjal

- Keturunan Hazrat Isa (AS)

- Kemunculan Yakjuj Dan Makjuj

- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur

- Pintu pengampunan akan ditutup

- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya

- Kabus selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shj mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya

- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerusakan,

- Pemusnahan Kabah,

- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap,

- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya binatang2 & org2 kafir yang tersisa akan mati, semua gunung & bangunan akan runtuh

- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membangkitkan semua ciptaan Allah & bertemu di dataran Arafah menuju saat penghakiman mereka.. Dan Matahari akan mendekatkan dirinya ke bumi


Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda:

"Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di Syurga baginya pada hari penghakiman kelak."


Kita selalu kirim ribuan bende kat fb, tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berfikir-fikir.


Allah berfirman : "Jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari SyurgaKu"Lihat seterusnya..
Oleh: _____


Crap!! Pada aku benda ni tak payah di sharela.. Semua org tau tanda2 kiamat tu mcm mana.. Dan siapa2 yang percaya pasal ramalan Kiamat akan berlaku pada tahun ini mmg sgt BODOH! Tanda kecil kiamat dah banyak berlaku.. Ya! Yang itu aku percaya.. Tanda-tanda besar tu kita tak tau bila akan berlaku.. Jadi,x perlula nk jadi org Islam yang sengal utk percaya ramalan tu..

Jap,jap.. Aku tny korang..
Ramalan tu sapa yang buat??
Kafir!!!
Cerite 2012 tu sapa yang buat??
Kafir!!
Jadinye..
Boleh tak fikir sikit guna OTAK..
Kenapa kena percaya pada ramalan..
Percaya pada ramalan tu sendiri..
Dh masuk syirik..
Betulkan aku kalau aku salah..
C'monla..

Kita selalu kirim ribuan bende kat fb, tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berfikir-fikir.

Statement nihh??
Huh!!
Please..
Cut the crap man!!
Kalau benda tu berilmu aku memang tak fikir 10 kali..
Ye,info yg di beri memang berilmu..
Pasal tanda2 besar kiamat akan berlaku..
TAPI...


Masih ingat andaian kiamat 2012 ?
Tahun ni kan??
JANGAN percaya lagi !!!!!

Statement ni memang tak boley blala kot..
Cuba cakap dgn aku manusia bangang mana yang percaya
pasal ramalan ni??
Ramalan or andaian serupa je kot..
I don't even give a DAMN lahh pasal cerita 2012 ni..
Dalam Al-Quran dah cakap pasal kiamat yang kita x tau bila akan berlaku..
Yang kita tau cuma berlaku pada umat akhir zaman..
Iaitu kita..
Jadi,tak perlula nak ramal2 segala..
Just prepare diri kita utk dihisab nanti..
Tolongla..
Sebelum share benda2 mcm ni..
Fikir dulu..
Jangan maen share je..
Pelik betul aku..
Apa yang korang fikir masa share benda tu eak??
Apa korang pun percaya ke Kiamat tu berlaku tahun ni??
Ya Allah..


Lps tu yg pasal WALL FB tuhh..
Tu lagi satu cerita mengarut..
Yang tu aku malas nk amek port..
Sebab aku rasa benda tu isu SENGAL..

Okeylah.. Malas nk cakap banyak.. Ada otak,fikir sendiri.. Jgn letak otak korang dekat lutut sampai susah nak fikir..

p/s: Sorry,entry kali ni agak kasar bahasanya.. Aku tgh study,online sekejap tetibe nampak plak ada kwn share benda tuhh.. Hangenla aku.. huhuhu.. Peace No War yaww!!! ^__^v