Pages

Sabtu, Julai 16, 2011

Highway Picnic... (+_+)""

Assalamualaikum...

Hallu! Today's story is a story about the days before yesterday.. Thursday? Yes,its Thursday! Ehehehe.. Aku,Zura,Anis mengembara ke negeri Melaka.. Tujuan? Ni gambar kat bawah nih..

Kami ke sini.. Universiti Kuala Lumpur or UniKL or MICET (sebut MYSET okey..) Hehehe.. Ni tempat Anis further study.. Diploma in Chemical Engineering Technology (Polymer).. Kwn aku yg sorang nih mmg minat Kimia.. Ehehehe.. Dia tgh tunggu grade bulan 10 nanti.. Sementara nk tunggu bulan 10 tu,dia nak cari kerja.. So,dia nak amik surat tamat belajar kat sini..

So,here we are lahh.. Kami bergerak jam 8 pagi lebih kurang.. Sampai sana pukul 11.15,and that thing settle around 11.30 a.m.
MICET punya bilik kuliah.. Anis kta Lab diorg dekat belakang.. Belakang mana aku x taula pulak..

Ni ADTEC.. I'm not sure ADTEC stand for what,lupa nk tanya kat Anis.. But,ini tempat belajar jugak.. Depan MICET ni je.. Settle psl Surat then kami menyinggah ke sini..

Melaka Mall.. Tujuan.. Mula2 nak jalan2 je.. But end up with kitorang tgk Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2.. Best.. Walaupun aku tak berapa nak faham sbb aku belum tgk Part 1.. Ehehe.. Anis tak berapa nak layan sgt cerita ni dan dia bantai tido dalam wayang.. Wawawa.. Habes wayang,pergi isi perut sbb masing2 tak sarapan pagi,dalam kereta cuma melantak kerepek and minum aer 100+.. huhuhu.. Isi perut dekat McD dgn Burger GCB idaman hati.. Chewah! Ayat,sastera tuu.. Huhuhu..

Now the story begin.. Apa yang berlaku? Balek aku yg drive.. Lepas Hentian Kg. Bemban aku mula rasa tak sedap hati.. Tapi aku tak tau kenapa.. Aku buat tak tau je.. Thens,secara kebetulan aku tgk meter temperature kereta tuh.. Dah sampai H.. Berkerut sekejap dahi aku.. Macam ada yang tak kena.. Tapi,aku ignore jugak.. Dan itu adalah malapetaka bagi kami,kami dan kami.. Kereta mati enjin tiba2.. Mujur jugak tak terus terberhenti.. Cuma enjin mati tapi kereta still berjalan.. Kitorang dah panic dah.. Apa yg berlaku?

Aku bawak kereta ke tepi berhenti terus..Kami berhenti di kilometer 177.2 lebuhraya Plus.. Try start enjin tak boley.. Mula2 ingatkan masalah bateri.. Duduk dalam kereta.. Fikir apa nak buat.. Then aku keluar check engin.. Once aku bukak je bonet engin,asap keluar dari tangki aer.. Huhuhu.. bekerut dahi aku.. Pelik.. Tempat air tu memang tak bertutup ke? Then,aku ckp kat Anis.. Kenapa tempat air kau berasap? Anis tgk aku then dia tgk tempat engin.. Ha'ahla berasap,overheat kot..

Anis keluar.. Then,dia ckp 'panas ni kau boleh bukak ke tutup air ni?' Erkk... Then aku bls,'takla,masa aku bukak bonet ni benda tu mmg tak betutup,tu aku nak tny ko,benda ni mmg tak ada tutup ke? Benda ni yg berasap tadi..' Anis dah kerut dahi.. Rupa-rupanya dia lupa nk tutup lps dia isi aer pagi tuhh.. Huhuhu.. Telefon Peronda Plus and menanti kedatangan mereka..

Penantian 1 penyeksaan kan.. Anis tgh dok menengok jalan.. Manala Peronda tak sampai2..

Kitorang sempat berkelah dekat tepi longkang Highway tuhh.. Zura pun kemain sedap lagi baca novel sambil di sapa angen lalu.. Adala 2,3 lori2 besar yang lalu lps tu hon kitorang.. Hon jerkk,bukan berhenti.. Hampeh btol!!


Bila Peronda dah sampai dan kereta kitorang di check sana sini.. Aer kering sebab tak tutup,aer kering pulak menyebabkan Gasket burn (jgn tny aku apa benda nih sbb aku pun tak tau.. Ahahaha..) Pak cik peronda plus bagi kami pilihan sama ada nak diorg tolong tarik sampai ke Tol Tangkak tanpa bayaran,and kitoang cari mechanic betulkan.. Second,kitorang cari tow truck sendiri yang kena bayar mahal and third call abang kami,kami dan kami (abang kandung eak.. bukan abe2 tuhh..) and suruh diorg bawak mechanic dtg situ repair dekat situ jugak..
Fikir punya fikir.. Kitronag amik first choice.. Pak cik peronda plus tu baek hati bagi kitorang nombor mechanic ni utk betolkan kereta..
And we end up here.. Dari pukul 4 lebih ptg sampai pukul 11 malam.. Katanya boley siap dalam 2 jam.. But,ntah2 apa2 lg kerosakan (aku rasa rosak tu diorg yg cari.. nak cari duit lebih..) kami terpaksa menunggu sampai ke embun jantan turun.. Mama dah lebih 10 kali telefon tny,dah balek ke belum ,dah balek ke belum.. Dan bila jawapan aku belum,kerisauan dia terlontar dgn bebelan.. Ehehehe..
Gambar bulan masa dekat nak Maghrib.. Mujur bengkel tu sebelah je dgn warung.. Kitorang pun lepakla dekat warung tuhh sementara menunggu.. Saket badan kot duduk dekat 7 jam kat situ..

Bayaran.. Hmm.. Memang saja je diorang nihh nak membuli kami pelajar2 yang tidak beruang.. Eh,silap.. Berwang.. RM1k++.. Tertelan aer liur nak membayar.. Tapi sebab dah betulkan terpaksala.. Adus!!! Lps bayar kitorang tak fikir apa dah.. Terus balek.. Meredah lebuh raya dalam keadaan yg tak berapa nak berani.. Ahahahaha.. Aku drive suku jalan je sbb migrain.. Maybe sebab lama sgt duduk bawah matahari kot.. lps tu kena embun pulak.. Biji mata aku rasa mcm nak terkeluar..

Sampai rumah dah pukul 2 lebih pagi.. Record baru dalam hidup aku.. Keluar berjalan sampai pagi.. Record yg amat menyedihkan.. Huhuhu.. Dah sampai rumah tak fikir ape lagi dah.. Anis stay rumah aku sbb dia takut nak lalu jalan menghala ke rumah dia tu.. Jalan kt situ memang gelap skit.. Jalan kolan sibol tuhh.. Tak ada lampu jalan.. So,kalau jalan sensorang mmg scaryla sbb sunyi dan gelap.. Ehehehe.. Bentang tilam capai bantal terus tido..

it was a long journey.. Dari 8 pagi keluar,pkul 2 pg baru sampai rumah.. Penat tak yah ckp.. Pengajaran tuh,laen kali check engin kereta sebelum memulakan perjalanan supaya tidak berlaku perkara-perkara yang tidak diingini.. Wassalam..


5 ulasan:

  1. haha~ xpela wei..pengalaman..once in a lifetime..hehe

    BalasPadam
  2. Hak9.. nightmare kot.. Once in a lifetime?? nak buat lagik sekali bley x? bhahahaha..

    BalasPadam
  3. bukan setakat 1k je weh. 1k++. abg ipar aku kata aku nye automatic sensor kipas radiator 2 dah rosak. jahanam nye apek..

    BalasPadam
  4. eh.. silap. temperature sensor kot name bnda tu. aku pun x tau. bedal lah...

    BalasPadam
  5. tu ke yg buat bunyi kipas ko teruk tu?? Bapak aku kta kalau meter tu turun naek,turun naek ada hose yg kena potong.. aku x taula hose ape.. tp bapak aku kta kalo hose tu kena potong ntie akn jadi mcm2 masalah.. kuang ajaq punya apek.. Dah tu kete ko masuk bengkel lg ke skrg??

    BalasPadam