Pages

Ahad, Julai 31, 2011

It's Coming Back.. (^_^)

Assalamualaikum..

1 Ramadhan 1432 Hijrah.

Hai.. First day of Ramadhan today? Selamat Menjalani Ibadah Puasa.. Ada sapa2 yg tak puasa tak?? Ngeeee~~~ Kalau ada pun mestilah mempunyai alasan yang menghalang mereka dr berpuasa.. Ye tak? Ehehehe..

Well,bila sebut pasal puasa,org mesti ingat raya jugak.. And aku percaya,sekarang ni mesti dah ada yang sibuk mengecat rumah,beli kaen langsir,kaen baju raya and etc.. Dan aku percaya,dekat pusat2 membeli belah mesti dah ada yg memutarkan lagu raya.. Tak percaya? Cuba try pergi Plaza Alam Sentral.. Sbb tahun lps,masa first day puasa,aku pergi sana,diorang dh bukak lagu raya.. Tersangatla hampehnya..

Iklan Courts Maut tu lagila tak payah ckp.. Jualan Megasale Raya,dari bulan 6 lagi dah ada kalau tak salah aku.. Sengal! Bukanlah tak boleh nak buat semua,tapi agak2la.. Paling awal pun,pertengahan puasa baru cantek.. Ini,puasa baru sehari dah sibuk nk raya.. Cuba tgk iklan Yusuf Taiyoob tuhh.. Seminggu sebelum puasa baru dia keluar.. Mcm tu baru betol..

Daripada siar lagu raya dekat Mall2 sekaliannya tu,apa kta siar lagu bulan Puasa.. Bukan tak ada,banyak kot.. Biar org2 Islam yg tgh sakan bershopping sampai tak ingat puasa tu sedar sikit.. Bulan puasa ni bulan beribadah,bukan bulan nk shopping sakan.. Hadoii!!!

Eleh,aku shopping2 pun aku puasa jugaklahh..!!

Yaa,aku tau korang puasa jugak walaupun shopping sakan.. Tapi beringatlah.. Puasa bulan beribadah.. Belanja tu ala kadar sudah.. Daripada korang shopping sakan tu,kan ke elok kalau korang duduk rumah,baca Al-Quran,atau setidak-tidaknya berzikir.. Dpt jugak pahala..

Masa shopping tu aku bezikirlahh!!

Erkk.. Bhahahaha.. Agak2lah kalau nak menipu pun.. Kau ingat aku ni budak umur 2 tahun? Kalau dah kepala tu asek ingat segala benda yg nak dibeli,langsir,baju n bla,bla,bla.. Kuih raya la,apelahh.. Ingat ke dgn zikir segala bagai tuhh.. Aku berani potong kuku korang takkan ingat punya..

Hurmm.. Whatever it is,semuanya terpulang pada diri masing2.. For me,bulan puasa is the most happy month.. Sbb aku suka tgk org ramai pergi terawih.. Masa nilah nak tgk Masjid2 penuh dgn manusia.. Kalau tak,hampeh.. Seketul dua je manusia yg ada dekat Masjid tu.. Dan pPautanuasa tahun ni,aku buat segala benda yg aku tak dapat buat masa puasa tahun lps.. Aku nak pergi terawih dgn mama,aku nk pasang pelita,nak tolong mama buat buka puasa n banyak lagi.. Maen mercun.. Ehehehe.. Dan aku harap,Puasa tahun ni memberi kesudahan yang baek kepada seluruh umat Islam.. Amin..

Here we go.. Salah satu lagu bulan puasa yg ada.. Kalau nk lagi,cari dekat Youtube.. Banyak kot kat situ.. Enjoy this song.. Kemuliaan Ramadhan-In-Team n UNIC.. Wassalam..


Berita Hari Ini..

Assalamualaikum..

Hi guys!!

Baca paper hari ni? Aku tgk dekat kedai tadi 2 paper tajuk yg sama,psl kematian dan 2 paper lg psl Perbarisan dekat PD.. Well,pada aku berita kematian tu lagi menarik kot utk hari ni..

Aku tak nak komen ape2.. It just that sama2 kita berdoa moga2 Allahyarham Ashraf diterima DiSisiNya.. Aku tau berita ni semalam,baca dekat blog Mazidul Akmal Sidek.. Dan pagi ni,berita lelaki itu memenuhi ruang akhbar.. Walau bukan berita utama sekali pun tp tetap ada.. Err.. Akhbar Nan Yang Sian Pao,The Time,NST n akhbar Tamil aku tak tau sbb tak ada kat sini.. Heee~~~

Well,aku tak tau sgt cerita nihh.. Cuma aku pernah tengok dekat Buletin Utama yg permohonan dia tukar nama tak di luluskan. Setakat tu jelahh.. Masa tu,dlm otak aku tak ada fikir laen.. I admit I said that He was the most stupid man in the world.. Tak reti bersyukur and segala mcm words yg aku ckp.. Yelah kan,walau mcm mana moden manusia di Malaysia terutamanya,isu pertukaran jantina bukan isu kecil.. Lebih2 lagi orang Islam.. It is the worst I think.. But,benda dah jadi.. Orangnye pun dah tak ada.. Just berharap dia Di Terima.. Amin..

Wah! Berita ni mmg gempak mengalahkan cerita nak puasa esok.. Esok Puasa.. Ya esok puasa.. Malam ni tgk ank bulan.. Dekat Johor ni,kalau tak salah aku,tgk ank bulan dekat Pontian kot.. Sama2la kita tunggu pengumuman malam ni dr Pak Cik tu.. Hehehe.. Penyimpan Mohor Besar Raja2 yang aku rasa dari aku kecik sampai ke besar muka dia je yg buat pengumuman tu.. And aku pernah tny dekat Ibu,tak ada org laen ke yg nak buat pengumuman tu selaen dia.. Bila dah sekolah,masuk Tingkatan 6,belajar Pengajian Am,baru aku tau kenapa asik muka dia je yg buat pengumuman raya dgn puasa.. Mmg dh kerja dia..

Okeyla,tajuk berita hari ni memberi pengajaran kpd aku,bahawa kita kena bersyukur dgn pemberianNYA.. Kenapa aku ckp mcm ni?? Sbb Arwah Ashraf apabila di minta Mahkamah utk menukar kembali jantinanya,dia berkata 'Saya Rela Mati' dan janji Allah dtg kepadanya.. Allah menjemputnya kembali.. Bersyukurlah dgn Rahmat dan kejadian yg Di Cipta oleh Allah tanpa perlu mengubah apa2.. Wassalam..

Selasa, Julai 26, 2011

MARDI Kluang.. Lawatan Sambil Makan..

Assalamualaikm...

Hallu! Hallu!! I'm getting better! Dah boley makan nasi.. Heeee.. Thanks fot those yg tolong mendoakan diriku ini.. >.< Ngeh9..

Sepatutnya entry ni di buat semalam.. But,disebabkan Me kepenatan yg amat sgt,lps Maghrib terus tidur.. Hehehe.. Plus,kemalasan nak mengedit gambar2 ini kadinya di tangguhkan ke hari ini..


This is where I'm going yesterday.. (Betul ke ayat aku nihh?) Semalam,kami.. Aku,Anis n Zura.. The 3 stooges (Hahaha..) Membuat lawatan sambil makan ke MARDI Kluang.. Ehehe.. Ekceli bukan lawatan,aku dgn Anis teman Zura jumpa Supervisor dia dekat MARDI nihh.. Zura kan buat LI dekat sini.. Dia nk pulang buku,sooo.. Kami,rakan2nya yg setia,temanla dia ke sini.. Ehehehe..


Mengisi masa sementara Zura jumpa SP dia.. Hehe..

Afterwards then.. Rezeki dtg bergolek.. SP Zura murah hati nak bagi kitorang makan derian.. Derian MARDI tau.. Susah nak dpt.. Kuning semacam.. Tapi.. Aku tak boley makan.. Hanya mampu melihat Anis dgn Zura mkn sbb aku belum boley mkn benda yang boleh menyebabkan badan panas.. Ngeeeee~~~

Durian MARDI nihh.. Kulit dia nipis,isi tebal n Biji kecit.. Kira Durian berkualitila nihh (memandai jerkk aku nihh..) Aku rasa sikir jerkk.. Cubit sikit isi yg Zura makan.. Buat rasa2.. Tak nak kempunan.. Bhahahaha..

Tgk kulit dia.. Nipis kan?


Then,SP Zura bwk kitorang melawat Ladang Citrus a.k.a Ladang Limau.. Huhuhu.. Besarrrrr Punnnnyyyyyaaaaa ladang dia.. Ada mcm2 jenis limau.. Bentuk pun ada yg pelik.. Tak dpt nk snap gambar banyak2 sbb panas then bila amik gambar,gambarnye jadi gelap.. Huhuhu.. Ada 1 pokok tu,1 pokok ada 2 daun.. Belah bawah daun dia bentuk laen,belah atas bentuk dia laen.. Unik!

Dapat limau free.. Ehehehe.. 7 biji kesemuanya (mcm dragon balls pulak.. Hehehe..) Sedap tau limau nihh.. Huhuhu..

Limau bali lonjong.. First time aku jumpa.. Hahaha.. Jakun betul masa jumpa limau nihh..

Then,dah puas merayau dkt Ladang Limau,Zura ajak pergi Ladang Belimbing,sbb nk jumpa kawan2 dia kt situ.. Kitorang ikut je.. Lps tu,go back to Bandar Tenggara.. Aku drive.. Makan time sbb masing kelaparan..

As usual.. Kitorang kalau bab nak tetapkan tempat makan memang susah.. Memula ingt nak makan dkt Restoran Gelas Besar kt Anggerik tuhh.. Tp Belum bukak pulak..Hampeh!! Lps 2,3 kali round and selepas melihat Warung RFC (Warung tepi jalan yg jual ayam goreng yg sedap Zura kata..) di dapati tutup.. Kami ke KFC.. Bhahaha.. Nak makan pun susah.. Lps makan terus balekla.. Dgn janji before puasa lepaking dekat Gelas Besar.. Heeee...

Hah! Ni apa benda pulak nihh??

Hehehe.. This is GPS Gadget.. Ekceli,GPS ni ada dkt kereta Exora.. But,hari tu,masa aku lenjan Exora tuhh,aku tgk GPS ni boss dah sumbat dalam laci.. Maksudnya tak gunala tu kan.. Then,hari Ahad kelmarin,aku kenen2 dekat Boss.. Buat muka ala Puss The Cat.. Buat muka seposen.. Ehehehe.. I get it!! Boss kta 'Amikla letak dkt Kenari.. ' Yeayy!! Hahaha.. Lps ni,harap2 takla sesat lg dekat Puncak Alam nun.. Ahaks!! Boss tak guna sbb dia dah expert kot jalan2 dekat Malaysia nihh.. Bhahaha..

Okeyla,aku dah penat.. Nak tidur.. Until then.. Wassalam.. =)

Ahad, Julai 24, 2011

Same BUT Different....... ?_?

Assalamualaikum..

PERHATIKAN 2 GAMBAR INI....


Ada apa2 persamaan tak??

Huhuhu.. Yang atas tu gambar sepupu aku Siti Yuhainiazwa a.k.a Wawa.. Sekarang dekat Politeknik amik Diploma Engeering ape ntah.. Tak ingat.. The spectacles one is me.. Okey.first time publish muka secara terang-terangan.. >.< Yang bawah is my mama..

APSAL KAU UPLOAD GAMBAR2 NIHH???

Well,semalam aku pergi kenduri rumah mak cik belah Bos dekat Machap.. Just 2 of us.. Me and my sister.. Wakil,bos dgn Mama.. Bos keje and Mama jaga akak ipar yg baru lps bersalin.. No choice,terpaksa pergi.. Walaupun aku still tak berapa nak sihat sgt lagi.. Sampai sana,dah ada orang2 yg berkaetan dgn mak cik aku.. Ank angkatlahh,mak angkatlahh,adik angkatlahh.. But,4 sure aku tak kenal.. I'm not so close with my Boss adik beradik.. Heeee~~~

Masa diorang tgh buat2 kerja dan aku pulak cuma mampu menolong tengok jerkk.. Tetibe Mak Cik aku ckp,muka aku sebijik muka Mama.. Dia ckp cenggini 'Ni ank sedara aku yang sorang ni sebijik muka dia.. Ank bongsu la katakan.. ' Okey,question.. Adakah semua ank bongsu mukanya akan serupa dgn muka Ibu?? Ada sesiapa yg boley tolong jawab beserta fakta dari sumber yg boley dipercayai??? Okey,ini 1 peristiwa..

Another one.. Last sem,utk oral speaking Mandarin kitorang kena bawak 2 gambar ahli keluarga utk di jadikan bahan bercakap.. Kena ceritakanla pasal 2 org ahli keluarga yg kita pilih in 2 minutes if I'm not mistaken.. Aku bawak gambar Mama n my Third Sister.. Pak Cik Aleq tgk gambar Mama.. Dan korang tau ape dia ckp.. 'Lao Shi kan suruh bawak gambar keluarga.. Yg kau bawak gambar kau ni kenapa?' Aku dah pelik.. 'Bongok Khaliq,ni gambar Ibu aku laaa..' Pak Cik Aleq tuhh dah ketawa2 lps tu dia ckp 'apsal muka kau dgn muka mak kau sama je??' Perlu ke aku jawab soalan tu?? Khaliq!!!! Hadoiii!!!

SO QUESTION..

SERIUS KE MUKA AKU DGN MUKA MAMA SAMA SEBIJIK???

Huhuhu.. Muka serupa,but aku harap naseb kami tak sama.. Insya-Allah.. Aku nk jadi lebih baek dan menjadi kebanggaan Mama..

MAMA WHATEVER IT IS I LOVE YOU SOOOOOO VERY MUCH!!!!

Jumaat, Julai 22, 2011

10kg Seminggu.. Nak Cuba?

Assalamualaikum...

Hai.. Well,kesihatan tak berapa memberangsangkan minggu ni.. Aku kena diarrhea for one weeks and the good news is berat aku turun 10kilogram.. Hahahaha... Muka aku naek cengkung.. Hadoii!!

MACAM MANA BOLEY KENA??

Well,well.. 2 minggu mama tak ada.. Last week,aku yang masak.. And this week is my sister turn.. Hari Isnin dia masak tom yam ayam,terlebih cili,pedas yg amat perot aku x tahan.. 5 kali aku masuk bilik kecik plus x tido sepanjang malam sebab saket perot.. First time.. Second time,hari Selasa.. Menu? Sup telur.. Terlebih lada sulah.. 3 kali aku ulang alik bilik kecik dan tak tido jugak lagi.. Hari Rabu dia tak masak,just beli KFC and still,lps makan aku terus cari bilik kecik.. Semalam.. Third time.. Ayam masak singgang.. Terlebih cili jugak.. Pedas yg amat.. 7 kali masuk bilik kecik dan sampai hari ni,aku cuma boley minum susu.. Tak boleh makan,sbb kalau makan walaupun cuma biskut,aku akan jadi penghuni bilik kecik..

TAK PERGI KLINIK KE??

Tak... Sb kalau pergi klinik nanti aku jugak yg kena marah,dah tau tak boley makan pedas,awak makan kenapa.. Itu ayat yg sure aku akan dgr Dok ckp.. HAH! What a day......

Seminggu ni aku cuma melepek je dekat tilam.. Hari ni baru segar sikit sebab tadi aku minum aer asam jawa.. Mama kata boley lega kalau minum aer asam jawa.. Legala jugak sikit.. But still,aku tak boleh makan.. Waaaaaa~~~

So,itulah rahsia aku turun berat sebanyak 10 kilogram.. Silakan cuba.. Bhahahaha.. Seminggu aku melepek,kerja aku layan movie dekat you tube.. Prince Of Tennis,aku tengok yg move version.. Cardcaptor Sakura aku layan.. And now,aku tgh layan High School Musical 3.. Huhuhu.. Well,ni sample Prince Of Tennis Movie Part 8.. Enjoy it alls!! Wassalam..



p/s:Doakan aku cepat sembut eak.. Tak tahan derr.. >.<

Sabtu, Julai 16, 2011

Highway Picnic... (+_+)""

Assalamualaikum...

Hallu! Today's story is a story about the days before yesterday.. Thursday? Yes,its Thursday! Ehehehe.. Aku,Zura,Anis mengembara ke negeri Melaka.. Tujuan? Ni gambar kat bawah nih..

Kami ke sini.. Universiti Kuala Lumpur or UniKL or MICET (sebut MYSET okey..) Hehehe.. Ni tempat Anis further study.. Diploma in Chemical Engineering Technology (Polymer).. Kwn aku yg sorang nih mmg minat Kimia.. Ehehehe.. Dia tgh tunggu grade bulan 10 nanti.. Sementara nk tunggu bulan 10 tu,dia nak cari kerja.. So,dia nak amik surat tamat belajar kat sini..

So,here we are lahh.. Kami bergerak jam 8 pagi lebih kurang.. Sampai sana pukul 11.15,and that thing settle around 11.30 a.m.
MICET punya bilik kuliah.. Anis kta Lab diorg dekat belakang.. Belakang mana aku x taula pulak..

Ni ADTEC.. I'm not sure ADTEC stand for what,lupa nk tanya kat Anis.. But,ini tempat belajar jugak.. Depan MICET ni je.. Settle psl Surat then kami menyinggah ke sini..

Melaka Mall.. Tujuan.. Mula2 nak jalan2 je.. But end up with kitorang tgk Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2.. Best.. Walaupun aku tak berapa nak faham sbb aku belum tgk Part 1.. Ehehe.. Anis tak berapa nak layan sgt cerita ni dan dia bantai tido dalam wayang.. Wawawa.. Habes wayang,pergi isi perut sbb masing2 tak sarapan pagi,dalam kereta cuma melantak kerepek and minum aer 100+.. huhuhu.. Isi perut dekat McD dgn Burger GCB idaman hati.. Chewah! Ayat,sastera tuu.. Huhuhu..

Now the story begin.. Apa yang berlaku? Balek aku yg drive.. Lepas Hentian Kg. Bemban aku mula rasa tak sedap hati.. Tapi aku tak tau kenapa.. Aku buat tak tau je.. Thens,secara kebetulan aku tgk meter temperature kereta tuh.. Dah sampai H.. Berkerut sekejap dahi aku.. Macam ada yang tak kena.. Tapi,aku ignore jugak.. Dan itu adalah malapetaka bagi kami,kami dan kami.. Kereta mati enjin tiba2.. Mujur jugak tak terus terberhenti.. Cuma enjin mati tapi kereta still berjalan.. Kitorang dah panic dah.. Apa yg berlaku?

Aku bawak kereta ke tepi berhenti terus..Kami berhenti di kilometer 177.2 lebuhraya Plus.. Try start enjin tak boley.. Mula2 ingatkan masalah bateri.. Duduk dalam kereta.. Fikir apa nak buat.. Then aku keluar check engin.. Once aku bukak je bonet engin,asap keluar dari tangki aer.. Huhuhu.. bekerut dahi aku.. Pelik.. Tempat air tu memang tak bertutup ke? Then,aku ckp kat Anis.. Kenapa tempat air kau berasap? Anis tgk aku then dia tgk tempat engin.. Ha'ahla berasap,overheat kot..

Anis keluar.. Then,dia ckp 'panas ni kau boleh bukak ke tutup air ni?' Erkk... Then aku bls,'takla,masa aku bukak bonet ni benda tu mmg tak betutup,tu aku nak tny ko,benda ni mmg tak ada tutup ke? Benda ni yg berasap tadi..' Anis dah kerut dahi.. Rupa-rupanya dia lupa nk tutup lps dia isi aer pagi tuhh.. Huhuhu.. Telefon Peronda Plus and menanti kedatangan mereka..

Penantian 1 penyeksaan kan.. Anis tgh dok menengok jalan.. Manala Peronda tak sampai2..

Kitorang sempat berkelah dekat tepi longkang Highway tuhh.. Zura pun kemain sedap lagi baca novel sambil di sapa angen lalu.. Adala 2,3 lori2 besar yang lalu lps tu hon kitorang.. Hon jerkk,bukan berhenti.. Hampeh btol!!


Bila Peronda dah sampai dan kereta kitorang di check sana sini.. Aer kering sebab tak tutup,aer kering pulak menyebabkan Gasket burn (jgn tny aku apa benda nih sbb aku pun tak tau.. Ahahaha..) Pak cik peronda plus bagi kami pilihan sama ada nak diorg tolong tarik sampai ke Tol Tangkak tanpa bayaran,and kitoang cari mechanic betulkan.. Second,kitorang cari tow truck sendiri yang kena bayar mahal and third call abang kami,kami dan kami (abang kandung eak.. bukan abe2 tuhh..) and suruh diorg bawak mechanic dtg situ repair dekat situ jugak..
Fikir punya fikir.. Kitronag amik first choice.. Pak cik peronda plus tu baek hati bagi kitorang nombor mechanic ni utk betolkan kereta..
And we end up here.. Dari pukul 4 lebih ptg sampai pukul 11 malam.. Katanya boley siap dalam 2 jam.. But,ntah2 apa2 lg kerosakan (aku rasa rosak tu diorg yg cari.. nak cari duit lebih..) kami terpaksa menunggu sampai ke embun jantan turun.. Mama dah lebih 10 kali telefon tny,dah balek ke belum ,dah balek ke belum.. Dan bila jawapan aku belum,kerisauan dia terlontar dgn bebelan.. Ehehehe..
Gambar bulan masa dekat nak Maghrib.. Mujur bengkel tu sebelah je dgn warung.. Kitorang pun lepakla dekat warung tuhh sementara menunggu.. Saket badan kot duduk dekat 7 jam kat situ..

Bayaran.. Hmm.. Memang saja je diorang nihh nak membuli kami pelajar2 yang tidak beruang.. Eh,silap.. Berwang.. RM1k++.. Tertelan aer liur nak membayar.. Tapi sebab dah betulkan terpaksala.. Adus!!! Lps bayar kitorang tak fikir apa dah.. Terus balek.. Meredah lebuh raya dalam keadaan yg tak berapa nak berani.. Ahahahaha.. Aku drive suku jalan je sbb migrain.. Maybe sebab lama sgt duduk bawah matahari kot.. lps tu kena embun pulak.. Biji mata aku rasa mcm nak terkeluar..

Sampai rumah dah pukul 2 lebih pagi.. Record baru dalam hidup aku.. Keluar berjalan sampai pagi.. Record yg amat menyedihkan.. Huhuhu.. Dah sampai rumah tak fikir ape lagi dah.. Anis stay rumah aku sbb dia takut nak lalu jalan menghala ke rumah dia tu.. Jalan kt situ memang gelap skit.. Jalan kolan sibol tuhh.. Tak ada lampu jalan.. So,kalau jalan sensorang mmg scaryla sbb sunyi dan gelap.. Ehehehe.. Bentang tilam capai bantal terus tido..

it was a long journey.. Dari 8 pagi keluar,pkul 2 pg baru sampai rumah.. Penat tak yah ckp.. Pengajaran tuh,laen kali check engin kereta sebelum memulakan perjalanan supaya tidak berlaku perkara-perkara yang tidak diingini.. Wassalam..


Jumaat, Julai 15, 2011

Will You Marry Me? =)

Assalamualaikum..

Anyone volunteer? Ekekeke.. Just joking.. Well,well,well.. Patutnya entry ni aku buat last week.. Tapi di sebabkan ke'busy'an plus kebengongan line berok band aku nih.. Makanya aku tak berkesempatan nak meroyan-royan dekat blog nih.. Wawawa..

2-3 Julai hari tu aku pergi amik kursus kawen.. Aha! It's not what you think,okey.. Amik sekadar utk memenuhi masa lapang and menambah ilmu pengetahuan.. My mum yg insist suruh aku amik.. Plus mama nk support.. Aku kalau benda free sapu aje.. Sapa tak nak benda free kan? Hehehe.. Lagi pun bukan apa pun,kursus kawen je.. Menambah ilmu apa salahnya..

Ini adalah sijil kursus saya..
Err.. Gambar dan nombor IC terpaksa di delete..
Harap Maklum.. Hehehe..
Bengangla jugak masa datang tu.. Sebab buatnya dekat sekolah BT tu haa.. Kat bilik Seminar.. Sekolah Form6 aku dulu.. Bila jumpa cikgu2 semua ingt aku nk kawen.. Hadoi! malu yg amat.. Calon pun tak ada,dtg pun sorang2 kawen bendanya.. Wawawa.. So,tu sebab aku tny ada yg volunteer dak? Sijil dah ada,tinggal isi borang,interview lps 2.. Kepak,kepak,kepung.. kepak,kepak,kepung... Ops! Terrrrlebih sudaa.. No,no,no... I'm not ready for that yet.. Hehehe..

Study belum abes,keje belum ada tak boleh kawen.. Heeee~~~ Well,aku pernah ckp dgn mama,sebelum kawen,aku nk ada kereta and rumah sendiri dulu baru boleh kawen.. Muahahaha.. Agak2 dpt tak? Insya-Allah.. Kena usahalah kan..

Sapa2 yang nak amik kursus ni kena tahan telingala eak.. Sebab ceramah dia memang uncensored.. Tak ada tapis2 semua lps sbb tu semua pengetahuan.. Lelakila yang suka benda2 mcm nih,gelak kemain kuat lagi.. Yg perempuan dah merah2 muka dah sbb malu.. Huhuhu.. Tapi ustaz tu kata,benda2 ni mcm ni tak payah malu sbb tu semua keperluan tp jgn pulak sebelum kawen benda tu keperluan,lps kawen ilang haluan.. Walaweh.. Direct betul ustaz tuhh.. Maksud ustaz tu,jgn buat sebelum kawenla tuhh.. Ceh! memandai je aku.. Wink*

Serius aku dah lama tak tgk tulisan Jawi.. Lps aku habes Darjah Khas,boleh di kira dgn jari berapa kali aku nampak tulisan Jawi.. Err.. Tulisan Jawi in the term of artical,books and etc okey,bukan yg dalam Al-Quran tu.. Dan bila dapat Sijil ni dan melihat nama aku di tulis dalam tulisan Jawi,aku rasa seronok sgt.. And tiba2 terlintas dalam hati aku.. Sempat tak aku kawen?

Wassalam...

Sabtu, Julai 09, 2011

Keliru dan Confuse.. (+_+)

Assalamualaikum..

Err.. Tangguh dulu entry kawen-kawen tuhh.. Sorry,sorry..

Pernah tak korang rasa begini?
For sure pernah kan? At least sekali dalam hidup.. Well,kenapa aku bangkitkan isu keliru nih? Sebab... Sebab... Sebab... (+_+)"""

Tadi,masa aku pergi isi minyak dekat bengkel motor nun dekat kolam ikan Sibol tuhh (Sapa2 yg duduk sibol taula.. ) Mak cik ni memang dah kenal aku kot sebab anak dia kenal aku.. Anak dia tererr kot,aku letak nama je dekat FB dia dah boleh detect tu aku.. Padahal aku jumpa dia masa aku Darjah 6 and dia Darjah 4 kot.. Tak ingat dah.. Bukan kenal sgt,cuma sesekali berselisih time jalan-jalan kat area sekolah tuhh.. Huhuhu..

Makcik tu tny aku,naek cuti bila,aku ckp bln 9.. Dia tny lagi,amik course ape,aku ckp Penguruan sistem pejabat.. Dia tny lg,dekat mana,aku jwb dekat Puncak Alam,UiTM.. Kerja nanti boleh jadi apa eak,makcik tu tny lg,aku ckp kerja2 bahagian admin ke secretary gitula.. Makcik tu angguk.. Lps tu dia tny,biasa yg bagus kalau lps SPM amik apa eak? mohon STPM ke mohon U? Aku tersengih sekejap.. Kalau tny aku of coursela aku amik STPM sbb aku budak STPM.. Then,aku ckp,kalau keputusan SPM bagus,dpt offer U,masuk jela U.. Tapi kalau keputusan cukup makan,amik STPM as a second chance.. Sbb STPM ni senang skit laluannya.. Yg penting subject wajib lulus tuhh.. Pointer kena jaga,tp subjeknya tak banyakla,cuma ada 4 jerr.. tu yg ringan sikit.. Mcm tulahh lebih kurang aku balas.. Makcik tu angguk2 kepala.. Lps tu ckp,makcik ni bukan apa,sbb ank cik tu pekse dah dekat kan,tgh fikir nak bg dia masuk mana,nak bagi masuk matriks,org kta susah masuk matriks,takut kena tendang.. Mana boleh kena tendang,kita dah bayar ribu2kan... Dan aku hanya mampu tersenyum.. Then,aku start motor,gerak ke tujuan sebenar aku Marrybrown.. Bhahahaha..

Makcik ni keliru rupanya.. Anaknya periksa pun belum tp dia dah pening kepala dulu.. Keputusan anak tu pun tak tentu hala lagi.. Huhuhu.. Aku bukan nak mengutuk okey,pada aku yg sepatutnya fikir bukan makcik tuhh,tp budak tu kot.. Kalau dah rezeki anak dekat Matriks takkanla nak disekat dan di sukat rezeki anak tuhh.. Adoi! Setiap apa yg berlaku telah ditentukan kan..

Cuma bila anak tu dlm keadaan begini.. ibu bapa boleh
bagi nasihat kan.. mana yg terbaek..
Nasihat shj,keputusan terletak di tgn anak2..



Tapi kalau anaknya konpius sampai begini..
Murung tak tentu hala.. Melalak sehari semalam bagai..
Bengkak2 mata.. (err.. agak melampau kot.. )



Dan smpai ke tahap begini.. Haruslah di hantar ke
Tanjung Rambutan... (eh,silap.. bukan,bukan.. )



Suruhlah anak tu mengadu pada Yang Esa.. Istikharah..
Itu yg terbaek..
Manusia ni apa sekalipun..
Fitrahnya tetap kembali pada Allah kan..


p/s:dah baca blog Makan Dalam? agak2 kalau aku sarkastik mcm blogger tu boleh tak?? Kira2 mcm blogger tak ada perasaan.. Maen tulis jerkk.. Layak tak aku? Bhahahaha...

Wassalam... (^_^)

Rabu, Julai 06, 2011

Blog,Blog,Blog.....

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. Salam 1 Malaysia..

Last entry was on 25 June 2011 and today is 6 July 2011.. Agak lama menyepikan diri.. Sebab Busy yg amat.. Ingat nak buat entry masa hari Ahad lepas tapi tak berkesempatan sebab aku telah di kidnapped oleh Kakak aku ke Bandar Putra.. Huhuhu..

Last 2 weeks aku ada blogwalking dekat 2 blog yang aku sgt menarik.. Well,aku bukan nak promosi blog diorang,but cuma nak share cz aku rasa blog mereka memberi pengajaran..

First blog is
Makan Dalam
Awas Jangan Sampai Sakit Hati


Second blog is
!Soutul Mujahid
Suara Kebangkitan Kian Bergema


Dekat blog !soutul Mujahid ni ada 1 entry dia yang aku sangat2 setuju..
Sila Klik sini..

Dan tadi aku baru lps baca blog Azura Greeny yang ckp pasal benda yg sama.. Hahaha..

Statement blogger Azura Greeny

6.Kalau boleh tak payahla nak menayang muka sangat..
*aku taulah korang kacak2 lagi jelita.. tapi rasa2nya tak payahla nak tempek gambar korang bnyk2 dekat sidebar tepi tukan.. cukupla sekadar sekeping dua.. dan lagi,x payahla nak menunjuk sgt yg korang ada bf/gf sampai nak menunjukkan aksi yang tak sepatutnya,then nak tayang kat seluruh dunia.. Perlu ke semua tuh?

Hahaha.. Aku suka statement dia.. Ya,blogger skrg sgt suka tayang muka dan aku sgt menyampah pasal tuh.. Bukan sbb aku jeles,nope n never.. But,aku rasa tak perlu kot nak menayang mcm tuh sampai gambar korang jadi template blog,BESARRR PUNYAAAA kat blog tuhh.. menyampah aku tgk.. Kalau muka lawa or hensem sedapla jugak nk tgk,tapi kalau muka mcm muka tembok tak siap (ops!!) dan korang plak dgn bangganya tayang muka kt situ,membuatkan aku meloya nk tgk.. Ops!! Maaf kpd sesiapa yang terasa..

Dan aku suka tajuk entry blogger !Soutul Mujahid tuh 'Kenapa Blog Jual Muka Dapat Sambutan Hangat?' SAMBUTAN HANGAT kt situ maksudnya ramai follower.. Aish! Aku tak heran pasal follower tuh,cuma aku rasa malu kot bila seorang lelaki memberi komen begitu.. Malu! Sgt Malu!

Sebabnya, pemikiran ummat masa kini masih belum berubah. Masih terpedaya dengan jualan murah muka itu yang disolek dengan solekan tebal lagi pekat. Asalkan muka cantik sahaja, ramai yang terpedaya. Lihat saja, BJM di Malaysia ni, berapa puluh ribu followers mereka? Semuanya gara-gara tertipu dengan bisikan syaitan dan penipuan solekan tebal itu. Blog yang benar-benar ilmiah kurang mendapat sambutan kerana dakwah itu belum sebati dalam jiwa masyarakat kerana kehidupan masa kini diselubungi sekularisme yang jijik lagi kotor.

Kalau bertudung tu, buatlah cara seorang muslimah yang benar-benar ingin menjaga maruah, bukan berselindung di sebalik tudung untuk menjual muka di blog. Sudah bertudung, dipakainya pula bulu mata palsu, dan solekan yang berlebih-lebihan. Lepas tu, buatlah muka yang agak-agak cute lagi hot. Kembung pipi, mulut muncung, tayang lesung pipit... Ya, memang nampak comel. Tetapi LELAKI YANG TAK GAY macam aku ni pun rasa menyampah tengok seorang muslimah bertudung buat gaya-gaya bajet macam tu untuk meraih populariti duniawi. Dan sedarlah, Islam telah menetapkan larangan bertabarruj!

Apa yang aku nak nasihatkan diri aku dan rakan-rakan sekalian, jangan tertipu dengan kecantikan yang ditayang tu. Kecantikan pada seseorang perempuan bukan untuk ditayang dan dimegah-megah, apa lagi untuk dijual di blog untuk mencari publisiti. Tak takut untuk aku cakap, publisiti tersebut adalah publisiti murahan untuk meraih populariti.

BJM ni, tak perlulah aku bagi tau kepada pembaca-pembaca. Harap faham-faham sendiri. Semurah mana mereka jual muka mereka di BJM mereka, harap para pembaca tidak 'berurusniaga' dengan mereka.

Highlight di situ LELAKI YANG TAK GAY MACAM AKU PUN MENYAMPAH TENGOK SEORANG MUSLIMAH BERTUDUNG BUAT GAYA-GAYA BAJET MACAM TU UNTUK MERAIH POPULARITI DUNIAWI.Pedas.. Memang pedas.. Ya,aku tau tak semua blogger letak muka dekat blog dgn niat nak popular,but,ingat kata pepatah 'Kerana Nila setitik,Habes rosak susu sebelanga..'

'Eleh,cakap jela kau jeles sbb blog kau tak ramai Follower!! Huh!!'

Eh,hello bro.. Sikit pun aku tak jeles.. Apa aku pedulik blog aku ada 10 follower je pon (Terima Kaseh banyak2 pd yg sudi follow.. Love U ols.. Heeee) Aku buat blog bukan nak suruh org baca.. Aku buat blog as place utk aku mencurah rasa.. dan aku tak harap orang baca blog aku sebab bahasa aku selalu pedas.. Mengutuk orang.. (Err.. takut org yg dikutuk tu baca.. MAMPUS aku!!) Aku berkias okey,bukan direct sebut nama org tuh.. Aku kutuk kalau aku saket ati jerkk.. Kalau aku nak,dah lama aku publish link aku dekat UiTM Puncak Alam Blogger Community tuhh.. Beriban jerk yang baca blog aku.. tp aku tak nak.. Lagi pun,aku sedar diri kot.. Aku tak adala secantik mana,dan aku pun tak nak mengundang dosa korang2 yang baca yg akan ckp 'budak ni muka tak cantik ada hati nak tayang muka.. Ntah ape2..' Yee,ini ayat yg selalu aku ckp kalau aku blogwalking blog2 yg tayang muka nih.. huhuhu.. TAK NAK! Okey,stop..

Ya,aku tau aku bukan baek sgt,but aku cuba jadi manusia yg baek.. Kalaupun aku tidak melaksanakan semua suruhan Allah,tp sekurang-kurangnya aku cuba meninggalkan larangan Allah.. (^_^)

Satu persoalan.. Kenapa Perlu Letak Muka Korang yg Macam2 Gaya tu dekat blog? Untuk Apa?

Tu satu entry.. Kalau korang baca blog Makan Dalam tu lagi DAHSYAT! Lelaki jugak kot.. Blog memang tidak di tapis oleh Lembaga Blog Malaysia (Err.. Ada ke? +_+) Dia sound direct.. Ada yang kategori 'Lucah' tapi MEMBERI PENGAJARAN! Ya,aku suka blogger nih sbb dia berani.. Berani meluahkan apa yg dia rasa tanpa rasa bersalah or serba salah or whatsoever yg berkaitan.. Sapa2 yang baca memang tersentap punyalahh.. Baekk punya dia basuh!! Huhuhu..

Okelah,Take your sweet time utk hayati apa yg blogger Makan Dalam tu talk about.. Lps tu fikir2kan.. Until then.. Wassalam..

p/s : Klu utk next entry.. kawen-kawen.. (+_+)