Pages

Sabtu, Mac 12, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa (Review)

Assalamualaikum..



Hallu guys! Okey,this entry is not about Si Muka Dingin.. I'm sorry,aku tau aku dah janji.. But,aku nak share something yang pada aku sangat best! Ya,cerita epik Hikayat Merong Mahawangsa.. Semalam aku pergi tengok cerita ni dengan Kak As.. I'm kind of yang tak berapa minat cerita-cerita epik macam ni especially Hollywood punya epik mcm Narnia tu kan,aku tak pernah teringin pun nak tengok.. But,this story berjaya menarik minat aku nak tengok,sebab apa? Sebab the story plot,the action impact and CGI yang sangat2 bagus.. Thumbs up utk KRU!!!

Cerita ni bermula di tengah lautan semasa pelayaran org2 Rom ke Tanah Melaka tapi di landa badai sehingga mereka kehilangan arah.. Berhenti di Goa utk mencari nakhoda dan berjumpa Merong Mahawangsa yang menjadi tahanan pada ketika itu.. Merong dilepaskan dengan syarat akan membawa Putera Rom ke Semenanjung Emas dengan selamat dan menjaga Putera Rom dari sebarang bahaya.. Konflik bermula apabila Geruda menyerang mereka.. Agak seram cerita ni sebenarnya sebab penuh dengan darah.. Huhuhu.. But,bila tiba part orang2 suku mula bangkit mempertahankan maruah dan tanah mereka bersama-sama Merong it was the interesting part.. Perjuangan mereka terlalu menyentuh hati.. Nak detail lagi,pergila tengok sendiri ye.. Heee~~~

And Mummy,I suggest you go look for this story..

Overall cerita ini sangat2 best.. And this quote.. I really love it..

sampai masa tibanya waktu,
redup hati kau berdua,
bila dua jasad bersatu,
hidup mati jadi bersama.





Ini ada link trailer cerita ni kat Youtube..
Klik sini,klik sini..

So,pergila ke panggung utk tengok cerita ni.. aku pun rasa mcm nak pergi tengok lagi cerita ini.. Epik Melayu terhebat selepas Puteri Gunung Ledang (ini pun aku minat jugak.. Heee~~~)..

P/s :To Sleypo sorry for the inconvenience yesterday.. Ada budak meroyan and aku plak malas nak bising-bising.. But at the end of the day nama aku jugak yang buruk.. Sangatla kurang ajar budak macam tu kan? Sedih betul aku.. =_( Wassalam...

8 ulasan:

  1. huhu,
    aku baru tau cter weyhh.
    takpelah wana,
    sabar jer. aku pon geram jugak sama itu budak. lama daaahh.
    tuh sebab aku malas sangat nak layan dyeee.
    heee.
    sabar k.
    :)

    BalasPadam
  2. Kak As crite eak?? Huhuhu.. Sbb sabarla aku x ckp ape2.. Aku dh penat nk gaduh2 ni,ckup2la gaduh masa sekolah dulu.. Ingtkan bila masuk U dah x jumpa dah benda2 mcm nih.. tp jumpa lg plak.. Huhuhu.. Jgnla tny kenapa if one day aku mengamuk kt dia.. Terasa mcm aku ni driver dia plak boley arah2 mcm tu.. HAMPEH!!!

    BalasPadam
  3. ohh x mengapa lah wana, small matter je. :) tara hal punya lahh. chill yeeh?? idup mmg kene byk2, sabo. huhu. *ok ckp kat diri snirik. heee :D

    BalasPadam
  4. Hello dak kecit! Ngeh9.. Well,idup ni mcm roda kn.. X akan selamanya kita kt atas.. smpai masa ntie dia akn kena jugak dgn aku sama mcm yg org lain kena dgn aku slama nih.. She's better wathoutla kot.. Heee~~~ Aku rasa nak pergi lg skali tengok HMM tu.. ko nak ekot x dak kecit?? kali ni tmpt reserve utk ko.. Ehehehe..

    BalasPadam
  5. salam..
    are u sure yg diorang otw nk pergi tanah melaka?
    bukan ke masa tu putera rom nk pergi Langkasuka (tp msa tu belum ada nama lagi) sbb nk kawen dgn puteri China from Dinasti Han?

    sorry, just askin.

    BalasPadam
  6. tanpa nama-Melaka tu nama sekarang.. If I said Langkasuka awak rasa orang laen akan faham ke?? Ya mmg masa tu belum ada nama but they call it Semenanjung Emas,tmpt yg terlindung dr tiupan angin monsun dan laluan pedagang.. If you know the history,Melaka was called Semenanjung Emas once before.. Means here,I said Melaka so that others can understand.. okei.. =)

    BalasPadam
  7. langkasuka is somewhere near kedah and fyi, HMM is sejarah kedah.

    and semenanjung emas ialah nama lama yg digunakan merujuk kpd tanah melayu. (wikipedia)

    BalasPadam
  8. point taken.. will go through this okeit..

    BalasPadam