Pages

Sabtu, Februari 12, 2011

Relief For Mesir.. (Kita Berpolitik Seketika)

Assalamualaikum...

Hai guys! Heee~~~ Aku nk berbicara tentang politik dunia dan Malaysia sekejap eak..

Alhamdulillah atas perletakan Si Pemimpin Kuku Besi Hosni Mubarak tuh.. Huhuhu.. Aku dah tension tengok pergolakan demi pergolakan yang berlaku dekat dunia nih.. Dengan perang Israel-Palestin tak berkesudahan,Korea sama Korea pun nak bergaduh.. What the hell man? Tak boleh ke kita duduk bincang baek-baek.. Tak perlu nak tunjuk siapa lagi berkuasa,siapa ada senjata nuklear.. Rubbish la semua neh!

Yang dekat negara kita sendiri ni tak payah cakaplah.. Aku dah cukup serabut dah.. Lagi-lagi kalau time PR and Persidangan dekat Parlimen.. For sure masa tu,aku tak akan tengok berita.. Bosan,bosan,bosan.. That was the most suitable word utk keadaan politik di Malaysia sekarang neh.. Opss! Tak boley cakap lebey2.. Nanti Jadi mcm Raja Petra pulak.. Tak pasal-pasal kena Barn.. Huhuhu.. Memanglah Malaysia neh amalkan Freedom Of Speech but carefull with what you gonna said people! Huhuhu.. Opss! Before that.. Aku tak sokong mana-mana eak.. Aku hanya pemerhati.. Wink*

Satu persoalan.. Kenapa perlu kita bergaduh and berperang hanya utk tunjuk kuasa,mengatasi apa yang ada? Come onlah people... Kalau time Earth Hour kita boleh bersatu sama-sama matikan lampu,kenapa tidak kita bersatu dalam segalanya? This world is a gift okey.. Kita sepatutnya jaga baek-baek,bukan musnahkan Dia dengan segala bentuk kerosakan,bom,nuklear,asid and whatsoever.. Think okey! Think deeply! What did you get by a war? Kemenangan? Hah! Amerika still tak menang-menang pun sampai sekarang beperang dgn Iran.. Israel? Lagilah.. Perang sejak 20,30 tahun yang lampau,until now.. Habuk pun tarak.. What the hell is this? Banyak orang bijak pandai dalam dunia ni,takkan tak boley fikir? Crapp man! This all was rubbish!

And Mesir tuh.. Aku tak faham kenapa Hosni Mubarak tu mengambil masa yang lama utk letak jawatan.. Rakyat dah tak suka,dah memberontak bagai,letak jela jawatan.. Ini tidak still berdegil jugak lagi.. Sampai almost all or all aku tak sure rakyat Malaysia seramai 11000 org disana dah di bawa balek ke Malaysia,dia baru nak letak jawatan.. Huish! Betapa hebatnya orang apabila dah pegang kuasa.. org tak suka pun still dia nak pegang lagi kuasa tu.. Betul pendapat aku dalam soalan HPD 132 National Leadership Thinking(Persatuan Kokurikulum aku kt U ni) Antara pengaruh dan kuasa yang mana jadi pilihan.. Dan aku memilih pengaruh sebab.. Dari pengaruh kita boley generate kuasa.. Sama kes mcm Hosni Mubarak ni.. Dia berjaya memerintah Mesir selama 30 tahun dengan Gaya Kuku Besi dia,sebab ada pengaruh and tak ada yang berani usik dia.. But,once pengaruh dia hilang.. Rakyat pun dah tak suka,mahu atau tidak,rela atau paksa,dia kena letak jawatan sbb dia dah tak ada pengaruh.. See? sengihnampakgigi

Okeit,cukup pasal politik hari ni.. Aku bosan plak bila cakap pasal politik ni.. Cz,dekat FB nun hari-hari aku baca komen-komen or should I said sumpah seranah plus maki hamun,yeah! That is more suitable.. Sumpah seranah plus maki hamun manusia-manusia yang tak reti bersyukur dengan apa yang diorang dapat selama ni,di Bumi bertuah ini.. Masih lagi mempersoalkan segala tindakan pemimpin,malahan ada pulak yang sanggup membuat Fitnah.. Astaghfirullah! Dunia politik boleh buat kita terjerumus ke dalam 'lembah kesesatan plus kegelapan',that the truth.. So,guys.. Aku bukan nak hasut or whatsoever but this is my opinion only.. Korang rajin-rajin baca blog politik (walaupun korang akan boring or nak muntah mcm aku) but korang kena baca.. Perhatikan keadaan sekeliling.. Jgn ambil sesuatu cerita dari 1 sumber sahaja.. That will make terjerumus the so called 'lembah kesesatan plus kegelapan' ambil tahu dunia politik Malaysia atau kalau korang tak ambil peduli,jgn tanya kenapa jika 1 hari nanti.. Hak korang sebagai Bumiputra,orang Melayu,hilang lenyap kerana kuasa bukan lagi di tgn org Melayu.. So,beringat sebelum terlambat.. Kita tak akan sentiasa bertuah di bumi bertuah Malaysia ni.. This song is 4 you guys.. Hayati.. until then.. Wassalam..


Warisan-Anak Kecil Main Api

Tiada ulasan:

Catat Ulasan