Pages

Khamis, Disember 09, 2010

Lefthanded..

Sepi yang mencengkam
Saban waktu
Membawa aku ke lembah berduri
Yang aku sendiri,tidak pasti
Apakah aku dapat mengharungi....


Zzzzzztttttt!!! Siaran tergendala *******************************************************


Assalamualaikum...

Hai guys! Wawawa.. Saja je buat gimik.. Tiba-tiba terasa nak mengarut plak sebab aku dh lama tak mengarut.. Ahaks!

Okey,hari ini hari Khamis bersamaan 9 Disember 2010 Masihi a.k.a 3 Muharram 1432 Hijrah.. Esok,10 Disember 2010 Masihi a.k.a 4 Muharram 1432 Hijrah.. Esok keputusan peperiksaan aku akan keluar.. cuaknya tak payah cakap.. Aku rasa macam nak buat Solat Hajat supaya tarikh 10 Disember tu x keluar and terus melompat ke tarikh 11 Disember.. Huhuhu.. Biol ko Wan! Ehehehe.. Aku harap keputusan aku oke,tak cemerlang pun takpelah,yg penting aku lulus,cukuplah.. Tu pun aku dh bersyukur sesgt.. Sebut pasal result,Adik sms aku.. Dia dpt Dean's List lagi Sem nih.. 3.95.. Perghh! Mantap sey.. Huhu.. Tertelan aer liur aku di buatnya.. Aku?? Entahlah.. Aduhai! Takutnya....

Okeylah,back to the topic.. Lefthanded.. Ni bukan pasal Kumpulan rock Lefthanded tu ye.. Tidak sama sekali.. Ni cerita pasal aku yang kidal.. Faham tak? Korang biasa menulis pakai tgn kanan kan? Aku tulis pakai tgn kiri or org kata Kidal.. Dari aku sekolah tadika sampai aku masuk U mesti ada yang terkejut bila tengok aku menulis and soalan wajib di tny " Ko kidal ea Wan?" Dah nampakla aku tulis guna tgn kiri of coursela kidal.. Tanya lagi buat ape?? Huhuhu.. Pelik ke guna tgn kiri? Tak taulah aku apa yang diorang pandang pelik sangat sampai keluar soalan wajib tu.. Wawawa.. Well,aku tak rasa ia pelik.. Tapi aku rasa Lefthanded person is unique in their own way.. Fine,masuk bakul angkat sendiri.. Yeah,right.. Wawawa... Tapi,betullah.. Susah tau nak jumpa orang yg lefthanded nih..

Dari aku tadika sampai darjah 6 aku jumpa sorang je budak yang lefthanded mcm aku.. Then dari Tingkatan 1 sampai 5 aku jumpa 3 orang.. Masa Form 6,tak ada and kat U ni pun aku belum jumpa lagi.. Err.. Ni penilaian dgn budak2 yg sekelas dgn aku je ea.. Bukan budak2 1 sekolah or 1 kampus.. Wawawa.. Ada fakta mengatakan orang yang menggunakan tgn kiri lebih banyak menggunakan otak kiri untuk berfikir,dan mereka ada cara mereka yang tersendiri dalam melakukan sesuatu perkara.. Betul ke tidak ni aku tak taula.. Hehehe...

Okey,aku tak nafikan ada sesetengah orang berpendapat tangan kiri ni tgn kotor a.k.a Tangan taik tapi ada juga beberapa kelebihan orang tgn kidal nih.. Baca nih..

Intelligence

In his book Right-Hand, Left-Hand,Chris McManus of University College London argues that the proportion of left-handers is increasing and left-handed people as a group have historically produced an above-average quota of high achievers. He says that left-handers' brains are structured differently in a way that increases their range of abilities, and the genes that determine left-handedness also govern development of the language centres of the brain.

In a 2006 U.S. study, researchers from Lafayette College and Johns Hopkins University concluded that there was no scientifically significant correlation between handedness and earnings for the general population, but among college-educated people, left-handers earned 10 to 15 % more than their right-handed counterparts.

(Sumber: Wikipedia)

Inilah kelebihan org kidal.. Wawawa.. Aku cukup bangga dgn statement nih.. Ahaks! Ni lagi 1..

Politics

Of the seven most recent U.S. Presidents, four have been left-handed, including Barack Obama, while a fifth is said to have been ambidextrous. Ronald Reagan, who was left-handed by birth,became president after he defeated left-handed candidate George H W Bush in the Republican primary election. Four years earlier, Reagan had lost the Republican presidential primary to incumbent left-handed President Gerald Ford. George H W Bush succeeded Reagan and later ran for re-election against left-handers Bill Clinton and Ross Perot.Clinton's second term opponents included Perot, and Bob Dole who had become left-handed when his right arm was paralyzed in combat fifty years earlier. Obama defeated left-handed Senator John McCain in his race for the presidency.Thus, a left-handed president was often the only possible outcome of an election.

British Prime Minister David Cameron is also left-handed,as are Mexican President Felipe Calderón and Australian Leader of the Opposition Tony Abbott.

(Sumber:Wikipedia)

Ops! aku bukan bangga dgn negara penjajah tu ea.. Tapi aku bangga sebab mereka2 nih,kidal2 belaka.. So,lepas nih,jgnlah mengutuk orang2 yang tgn kidal sebab orang kidal mempunya kemahiran dan tahap pemikiran yang lebih sedikit dari org tgn kanan.. Aku ckp macam nih,sbb aku aku selalu kena kutuk dgn kakak2ku itu time memasak.. Diorang kata masak pakai tgn taik mesti tak sedap.. Ciss!!! Padahal kalau aku masak diorang dulu yang serbu.. Hampeh punya kakak!

Okeyla,cukupla tu.. Karang korang cop aku riak plak.. Hak9.. Tak adala riak,cuma aku nak mengetengehkam keistimewaan orang2 yg kidal nih.. tu jerk,selain ini adalah salah 1 idea aku untuk mengarut hari ini.. Wawawa.. Until then,Wassalam....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan