Pages

Jumaat, Julai 23, 2010

Generasiku.. Hahaha..

Assalamualaikum..

Hallu! Agak lama rasanya aku tak update blog sampai ada kawan yang menegur.. Hehehe.. Terima kasih Anis cz mengikuti perkembangan blog aku.. Hahaha.. Agak busy lately nih.. Dgn kelas,assignment and bla,bla,bla.. Esok pulak ada modul.. Ari Isnin ada kuiz Computing Essential.. Oh,tidaakkkk!!! Aku STRESS!!gile hua9..

Aku kena ambil 6 subjek sem ni.. And yang buat aku rasa macam nk terjun bangunan sebab aku kena amik Ekonomi.. Tidakk!!! Udahlah asas pun tak ada.. Math add math x minat.. Pokok pangkalnya aku tak minat segala yg berkaitan dgn nombor.. Kira duit pn malas.. Huhuhu.. Bayangkan aku yang selama One and a half year bermain dgn segala macam fakta and ayat Al-Quran masa form 6,skali masuk U kena belajar segala mcm teori.. Aduhai! Memang lerr kat kelas aku buat muka tekun.. Tapi dlm kepala.. Kosong.. Blurr.. 1 pun aku x faham.. Alahai.. Tersangatlah stressnye.. And semalam,masa kelas Human Comm,aku telah dihalau oelh lecturer cz x buat mind map utk chap 2.. Aduhai.. Malu tak usah katalah.. Naseb baek lect tu baik hati,lps siap mind map boley masuk balek.. Kalo tak,rugi ilmu utk sehari.. Huuuuu~~~nangih

Okei,back to the topic.. Tajuk tak boley bla.. Hahaha.. Generasiku ni maksudnye generasi sekarang ni la.. generasi aku.. Yang org sekarang label sbg Generasi Y.. Aku tak tau apa maksud Y tu.. Semalam masa kelas Office Admin PM WAA telah menyentuh tentang isu ni.. Secara sekali imbas jela.. Mendengar cerita dia,aku akui apa yang PM ckp tu sgt2 betul.. PM kata generasi sekarang ni memeningkan kepala dia and org lain.. Dan ia menakutkan aku..

PM kata,generasi Y ini telah hilang moral.. Atau yg PM tafsirkan moral itu sbg harga diri.. Kes buang bayi meningkat setiap hari,kes Zina,mengandung luar nikah and bla,bla,bla yg kalau disenaraikan aku rasa sampai esok pun tak habes.. 1 kes yg aku paling ingat.. Aku tak baca tp aku dgr psl ni dkt MHI pagi hari Selasa,22 Jun 2010.. Aku dgr Ally Iskandar baca tajuk besarnya and sedikit petikan berita "Teman Wanita maut didalam bilik air" petikan berita dia "Serang pelajar sekolah agama meninggal dunia kerana keguguran didalam bilik air sewaktu sedang bercuti bersama-sama teman lelakinya di........." Hah! Aku rasa mcm nak menjerit dgr berita ni.. Budak Sekolah Agama.. AGAMA!!!! Allahuakbar! Budak sekolah agama buat perangai mcm ni? Sedangkan selama ni aku sering ditempelak oleh budak2 yg bersekolah agama ni.. Behujah dgn menggunakan hadis,ayat Al-Quran..Berbicara seolah-olah mereka adalah yg paling tau tentang agama.. tapi bila isu mcm ni timbul tak ada seorang pun drpd mereka yg berani bersuara.. Aku sgt tidak faham.. Kemana perginya agama sampai boleh menyerah diri mcm tu aje? Oke,aku tau tak semua mcm tu,tp sebab sifat segelintir nila yg merosakkan semuanya..

Betul kata PM generasi aku sekarang dah hilang harga diri.. Aku sendiri sebagai salah seorang generasi Y ni,sgt takut utk menghadapi sesuatu yang bakal berlaku ada masa hadapan.. Aku takut hanyut,aku takut aku jadi mcm diorang.. Ya Allah,peliharalah HambaMu ini..

Masalah sosial maken banyak.. And pengalaman aku sendiri.. Tak payah pergi jauh2 kat bandar ke apa.. Aku pergi pasar Tani kt Bandar Tenggara tu.. Ada sorang awek ni.. Cun.. Pakai tudung.. Tapi baju,lengan pendek,seluar jean plak tak cakaplah.. Udah lerr ketat lps tu nampak plak yg tutt... Aku pulak,dh rezeki dpn mata tengok jela.. Tengok tak kelip2 mata nih.. Sampai budak tu perasan and dia segan sendiri.. Hahaha.. kan dah malu... Jahat kan aku?? Hehehe.. Lagi 1,masa aku pergi Gedung Kota Tinggi.. Masa kat Kedai buku tingkat atas.. Ada seorang budak nih,tengah mencangkung belek novel,walaweh,terdedah yg kat belakang tu.. Aku masuk2 je terus nampak.. Mulut aku pun kan kalau terkejut spontan je ckp "weh,nampak B****t" budak tu pandang aku lps tu terus bangun.. Huhuhuhu.. Lihatlah dunia,betapa jahatnye seorang Nur Safwanah! Hahaha.. Tapi,salah aku ke? Mulut tak ada insurans oke aku admit memang salah aku.. tapi,dia pun salah gak.. Hehehe..

Korang2 yg 1 generasi dgn aku or Generasi Y ni tak takut ke nk menghadapi masa depan? Aku sgt takut and aku harap aku dapat bertahan and terlindung dari segala mcm bala bencana,perbuatan maksiat and perkara2 yg boley mendatangkan musibah.. Amin.. Fiki2lah ye..

Wassalam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan